Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Ojnareskogen: Frågan som var för jobbig för EU att svara på

Publicerad: 1 juli 2014, 19:06

Maria Åsenius från EU-kommissionen ger sin syn på nästa mandatperiod i Bryssel. Men några svar om Ojnareskogen kunde hon inte ge.


Ämnen i artikeln:

Eu

EU:s institutioner får en ny besättning i dessa dagar. Idag håller det nyvalda EU-parlamentet sin första session och i slutet av förra veckan slöt stats- och regeringscheferna upp bakom valet av kristdemokraten Jean-Claude Junker som ordförande för Kommissionen.

I Almedalen deltog Maria Åsenius, kabinettschef för den folkpartistiska kommissionären Cecilia Malmström, på ett seminarium om EU-politiken under nästa mandatperiod – och hon lyfte särskilt fram jobbfrågan, relationen till grannländerna och den lite bortglömda miljöfrågan.

– Det är dags att miljöfrågorna gör en come back för de har levt lite i skymundan av den ekonomiska krisen. Det är synd. Inte minst klimatet är ju en viktig ekonomisk fråga där den samlade expertisen säger att det är billigare att agera nu, säger Maria Åsenius.

Ukrainakrisen och beroendet av den ryska gasen har gjort att energifrågorna seglat upp som en av de allra viktigaste frågorna. Det är enligt henne viktigt att länderna i Europa blir oberoende av import av gas från Ryssland.  Om Ukrainas ekonomi var lika energieffektiv som Bulgariens så skulle de inte behöva importera någon gas alls från Ryssland,berättar Maria Åsenius.

Maria Åsenius var däremot inte så sugen på att svara på frågor om Ojnareskogen och det faktum att svenska domstolar brutit mot EU:s regelverk och direktiv när man tidigare godkände Nordkalks kalkbrott. Vad lärde sig egentligen EU av affären med Ojnareskogen?

– Jag tror inte att jag ska kommentera den frågan, jag är inte insatt och har bara hört om den, säger Maria Åsenius.

Hon hänvisar istället till Kommissionens företrädare i Sverige som hon tror har bättre koll på frågan om kalkbrytningen i Ojnareskogen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.