Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Rickard Nordin (C): ”Så kan vi skapa både klimatsmarta jobb och grön omställning”

Publicerad: 10 december 2015, 07:04

Foto: Centerpartiet

DEBATT Ett långsiktigt ramverk för det svenska klimatarbetet behöver ha flera viktiga beståndsdelar, det skriver Rickard Nordin, riksdagsledamot för Centerpartiet och ledamot i Miljömålsberedningen.


Med Centerpartiet i regeringen var det självklart att Sverige var en ledare i det globala klimatarbetet. Både som en konstruktiv kraft i förhandlingar, men minst lika mycket genom att konkret visa att minskade klimatutsläpp och ekonomisk tillväxt går hand i hand. 2006-2014 minskade de svenska växthusgasutsläppen med 19 procent, medan ekonomin växte med 10 procent.

När riksdagen ställde sig bakom Alliansens klimat- och energiöverenskommelse inrättades målet om att Sverige till 2050 inte skulle ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Med detta som utgångspunkt sitter nu representanter från alla partier i Miljömålsberedningen med uppgift att arbetar fram ramverk för det långsiktiga svenska klimatarbetet. För Centerpartiet finns flera viktiga beståndsdelar:

En bred överenskommelse för gröna investeringar. Med utgångspunkt i Alliansens netto-nollmål senast 2050 finns förutsättningar för en bred överenskommelse. Långsiktiga investeringar kräver stabila förutsättningar. Ansvarstagande över mandatperioder är viktigare än kortsiktiga politiska poänger. För Centerpartiet är det innehållet i ramverket, med tydliga mål och spelregler, och en bred samsyn som är viktigt, inte om det kallas klimatlag.

Mål på vägen och strategiska satsningar. Det räcker inte att veta vart man ska utan det gäller att skapa förutsättningar att nå dit. Centerpartiet vill därför ha delmål för hur utsläppens ska minska till år 2030 och 2040. Ett netto-noll mål kräver förändringar i många sektorer. Därför krävs strategiska satsningar och styrmedel för en fossilfri fordonsflotta och förnybara drivmedel, en övergång från fossila till biobaserade och förnybara material, och för konkurrenskraftiga gröna näringar.

• Uppföljning och utveckling – inte mer byråkrati. Vi vet inte i dag vad som krävs eller vilka möjligheter som finns om trettiofem år. Därför bör ramverket innebära krav att regeringen varje mandatperiod rapporterar till riksdagen, följer upp och föreslår förbättringar. Det finns förslag om nya myndigheter, råd och detaljerade mål för enskilda sektorer, men för Centerpartiet är mer byråkrati inget självändamål. Nya funktioner kan bara motiveras om de ger ett tydligt mervärde för klimatarbetet. Vårt ramverk bör också stämma överens med de internationella regler som finns. Centerpartiet anser att möjligheterna att använda internationell överenskomna regler för klimatinvesteringar och utsläppshandel är en självklar del i att nå det svenska målet

• Ett företagsklimat för grön omställning. Det går inte att lagstifta fram grön omställning. Det är människor och företag som tar ansvar och initiativ och förverkligar sina idéer, inte minst i små och växande företag, som skapar den gröna omställningen. Därför krävs en politik som gör det både enklare och billigare att starta och driva företag, där skatter på arbete och företagande sänks i samma takt som skatter på utsläpp och föroreningar höjs i en grön skatteväxling. Här ser vi dock att regeringens röda skattechock leder helt fel.

För Centerpartiet innebär att vara ett föregångsland inom miljö- och klimatfrågorna att leverera resultat. Det är så vi får andra länder att vilja följa efter. Att bara ha det mest detaljerade regelverket eller högtflygande visionen varken imponerar på, eller hjälper andra. För att nå ett klimatneutralt samhälle senast 2050 behövs skarpa mål och ett tydligt ramverk samt en politik som gynnar tillväxten. Då kan vi skapa både klimatsmarta jobb och grön omställning i Sverige och i världen.

Rickard Nordin, ledamot Miljömålsberedningen, Centerpartiet

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.