Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så är det att jobba i EU:s högkvarter

Publicerad: 24 mars 2015, 07:02

– Det viktigaste i Bryssel är att få tillgång till information så att du kan ligga steget före.


Ämnen i artikeln:

Eu

Det säger Soraya Posts (FI) assistent Hermes Holm Klempetsanis och betonar att det gäller att hitta rätt kanaler.

– Det är otroligt många snabba bollar. Samtidigt måste du vara beredd på att minsta lilla grej kan ta otroligt lång tid.

Det är kanske inte så konstigt. I ett politiskt maskineri med minst 28 nationella politiska kulturer är det inte alltid lätt att navigera rätt. En parlamentariker kan knappast snappa upp allt relevant som surrar genom parlamentet. Med hundratals mejl i inkorgen varje dag – fyllda av inbjudningar, förfrågningar och tilläggsförslag att läsa in sig på – skulle
arbetet bli övermäktigt för de flesta.

För att kunna hänga och hinna med har därför de flesta parlamentariker
en stab av så kallade MEP-assistenter till sin hjälp. Ibland arbetar de direkt under parlamentarikern, emellanåt för de nationella partierna och stundtals hos de europeiska partigrupperna.

Bland de beskrivningar som florerar om arbetet som assistent finns flera fördomar. Det sägs bland annat att det bästa stället att finna den rätta informationen är över ett champagneglas med en lobbyist på torget utanför parlamentet, Place Luxembourg. Det ger inte Hermes Holm Klempetsanis mycket för.

– De personer du träffar är sådana som exempelvis vill slänga miljöpolitiken utför stupet. Det är ingen som vill ha politik som skapas av att skaka hand över ett glas. Det handlar egentligen om ett gediget arbete där man ska lägga in förslag och ha bra täckning för sina ställningstaganden.

Så hur gör du?
– Jag har försökt att jobba nära det sekretariat av opolitiska tjänstemännen som arbetat här en längre tid. Även om de ska vara opolitiska så hjälper det ändå att exempelvis vara från samma land. Men främst gäller det att visa sig intresserad och påläst.

Det här är en kortversion av artikeln som publicerades i Miljöaktuellts tidning nummer 10 2014.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.