Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så kan EU skapa 20 miljoner jobb

Publicerad: 13 mars 2015, 10:43

Det är fullt realistiskt, enligt en ny hållbarhetsrapport.


Ämnen i artikeln:

Eu

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 mars.

Det är Världsnaturfonden, WWF, som räknat på hur mer effektiv resursanvändning kan resultera i en jobbexplosionen i unionen. Enligt rapporten, Från kris till möjlighet: fem steg till hållbara ekonomier i Europa, ligger alltså 20 miljoner jobb i potten fram till år 2020 och värden i medlemsstaterna som motsvarar EU:s investeringsplan på över 300 miljarder euro per år.

Rapporten släpptes i veckan i samband med att EU:s 28 ekonomi- och finansministrar möttes i Bryssel för att diskutera den strategiska investeringsfonden (Junckerplanen som ska mobilisera 315 miljarder euro, cirka 3 000 miljarder kronor de närmaste tre åren).

Enligt WWF rycker en ekologisk katastrof allt närmare som sannolikt kommer att överskugga den nuvarande ekonomiska krisen.

– Målet är att få ett Europa som producerar och konsumerar inom ramarna för en planet. Om alla levde som en genomsnittlig EU-invånare skulle det behövas 2,6 jordklot. Vi behöver en politik som bevarar naturresurserna och säkrar en effektiv ekonomi. Det bidrar till trygga jobb och välstånd för dagens och framtida generationer, säger Lovisa Hagberg, miljöpolicyrådgivare på Världsnaturfonden.

Rapporten presenterar ett femstegsprogram för att bygga hållbara ekonomier i Europa de närmaste fem åren. För maximal effekt krävs att fem nyckelområden tas med: klimat och energi, resurseffektivitet och styrning, skatte-och finanspolitik, globalt ledarskap för hållbar utveckling och en övergripande ny strategi för Europa fram till 2050.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.