Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så läser rekryteraran din jobbansökan

Publicerad: 20 april 2010, 09:00

Var inte för personlig, våga sticka ut och få arbetsgivaren att känna sig utvald. Det är rekryteringsexperten Ebba Blums bästa tips för en bra ansökan.


– Ett cv ska vara matnyttigt och kunna stå för sig självt. Det innebär att det ska vara lite utförligare, att man skriver vad varje roll inneburit och vad man bidragit med. Dessutom tycker jag man ska inleda med en profil och målbild som kan bestå av några meningar som beskriver var man står i dag och vart man vill nå, säger Ebba Blum, rekryteringschef på IT-Resurs.

Gränsdragningen mellan vad som ska stå i cv:t respektive ansökningsbrevet kan kännas otydlig, men enligt Ebba Blum är huvudsyftet med brevet att klargöra varför man söker tjänsten och vad man kan tillföra.
– Tänk dig att du delar upp ansökningsbrevet i fyra delar: varför du söker jobbet, vad du kan, vad du vill och vem du är. Det vill säga din kompetens och vad du har gjort, vad du söker och vad du vill göra framöver. Slutligen också de egenskaper som gör dig lämplig för jobbet.

Försök att inte bli för personlig i ditt ansökningsbrev, var professionell och utgå i stället från vad du kan bidra med och varför du är en intressant person för tjänsten, påpekar Ebba Blum. Däremot kan man använda de personliga egenskaper som passar till jobbet man söker. Tveka inte att använda termerna som finns i jobbannonsen, tvärtom, använd dig av dem och förtydliga genom konkreta exempel.

Utmaningen när man söker jobb är att lyckas göra den som läser brevet nyfiken på att träffa en.
– Jag gillar när man vågar sticka ut. Däremot handlar det inte om att skryta utan om hur man säljer in sig själv.

Att utmärka
sig genom ett annorlunda brevpapper eller typsnitt är andra sätt att få rekryteraren att ägna ett brev extra uppmärksamhet. Det kan absolut fungera, poängterar Ebba Blum.
– En del skickar också med foton. Jag tycker inte att ett foto spelar så stor roll, men visst, det gör det lättare att skilja personen från mängden.

Huruvida och i så fall när man ska ringa den potentiella arbetsgivaren är en annan fråga som många ställer sig. Att slå en signal innan man skickar in sin ansökan för kompletterande frågor är en god möjlighet att göra ett intryck. Att ringa och kolla om ansökan kommit in är också bra. Däremot bör man inte ringa utan att ha något vettigt att fråga, då blir det ett platt samtal.
– Förbered dig så du är klar över vad syftet med ditt samtal är när du väl ringer, säger Ebba Blum.

För den som varit föräldraledig en längre period eller arbetslös kan en viktig fråga vara hur det ska hanteras i cv:t. Om du har en anställning under din föräldraledighet kan du visa det som en anställningsperiod, och det samma gäller för den som är uppsagd men arbetsbefriad, anser Ebba Blum.
– Har du däremot varit arbetssökande tycker jag att du ska skriva det. Vi som jobbar med rekrytering har faktiskt blivit mer toleranta till luckor i cv:n och lägger ingen värdering i det, säger hon.

En 15 till 20 år lång karriär på samma företag kan kännas svårt att synliggöra på ett spännande sätt i cv:t. Då är det viktiga att tydligt visa på utvecklingen i bolaget, vilka projekt och områden man jobbat med och vilka roller man haft.

Finns det någon dödssynd man kan begå så att ansökningsbrevet hamnar direkt i papperskorgen oavsett meriter?

– Ja, om ansökan är taffligt skriven, eller om jag som rekryterare känner att det här är ett av alla 40 jobb du söker just nu. Jag vill känna mig utvald och se att personen verkligen lagt ner tid på sin ansökan.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.