Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så många jobb kostar det att rädda fiskebestånden

Publicerad: 19 maj 2010, 08:17

Att rädda världens fiskebestånd skulle kosta 20 miljoner jobb, enligt en ny FN-rapport.


Ämnen i artikeln:

FiskeFnHav

Mer än 20 miljoner människor som livnär sig på fisket kan komma att drabbas, eller bli tvungna att skola om, om vi ska rädda världens fiskebestånd från kollaps. Det konstaterar FN i en ny, opublicerad rapport, som The Guardian fått se delar av. Rapporten, som ska publiceras i oktober, konstaterar också att världens nuvarande överfiskning av haven, om den fortsätter, kommer att leda till att alla havens fiskebestånd blivit så små att det är oeknomiskt att fiska dem, eller vara helt utrotade.
– Det är inte så absurt som det kanske låter. Redan idag har 30 procent av världens fiskeflotta kollapsat och producerar mindre än 10 procent av sin ursprungliga förmåga, säger Pavan Sukhdev, ledare av FN:s Green Economy Initiative, till The Guardian.

En skrämmande siffra som presenteras i rapporten rör de omfattande subventioner som varje år ges till fiskerinäringen. Enligt FN får den globala fiskeindustrin varje år över 27 miljarder dollar i subventioner – vilket kan jämföras med det totala värdet av den fisk som fiskas som är 85 miljarder dollar. Subventionerna står alltså för mer än en tredjedel av fiskerinäringens totala omsättning.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeFnHav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.