fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så skapas svindlande många jobb

Publicerad: 21 april 2015, 05:53

100 000 nya jobb ligger i potten vid en övergång till cirkulär ekonomi, enligt proffsbedömare.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär EkonomiAffärerEkonomi

Radikala politiska åtgärder för en omställning till cirkulär ekonomi skulle enligt en ny rapport från den globala tankesmedjan Romklubben generera över 100 000 nya jobb och sänka arbetslösheten med mer än en tredjedel i EU.

Kretsloppstänket med återvinning och principen med en dela-med-sig-av-ekonomi skulle som grädde på moset resultera i mångmiljardlyft i medlemsstaternas BNP:n. Den uppmuntrande prognosen i rapporten, The cirkular economy and benefits for society – swedish case study shows jobs and climate as clear winners, är ställd till år 2030 och har delvis fått utrymme i internationell press, däribland av brittiska The Guardian.

Slutsatserna från Romklubben, där Anders Wijkman är ordförande, får stöd av nätverket We Mean Business, som organiserar över tusen av världens mest inflytelserika företag och som konstaterar att övergången till en low carbon economy är enda vägen för att skapa framtida tillväxt och välfärd.

Experterna slår fast att begreppet business as usual har spelat ut sin roll och att det måste nyanseras och involvera konkreta klimatåtaganden om det ska ha bäring på lång horisont. En primär sak är enligt proffsens bedömningar att politiker och näringsliv har en samsyn och medveten strategi för klotets bästa; att aktörerna så att säga strävar åt samma håll.

Läsa mer om cirkulär ekonomi som affärsmodell och hur de nya jobben skapas i systemskiftet från slit- och slängbeteendet med en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi med återanvändning av produkterna.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev