Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Så söker du nytt jobb – när du redan har ett

Publicerad: 30 oktober 2013, 04:53

Det bästa tillfället att leta efter ett nytt jobb är medan du har en anställning. Men se upp för fallgroparna som kan äventyra ditt nuvarande arbete.


Att söka jobb när du redan har en tjänst kommer med sina klara fördelar – du måste inte ta första bästa jobb du blir erbjuden av ekonomiska skäl, och du har heller inget växande gap på ditt cv som behöver fyllas snabbt.

Men att leta efter nytt jobb när du redan har en anställning är inte helt problemfritt. Om din nuvarande arbetsgivare får nys om dina planer på att byta jobb kan det uppstå en konflikt, och i värsta fall blir du av med jobbet innan du fått ett nytt.

Här är tipsen för hur du letar nytt jobb utan att riskera ditt befintliga (via Mashable).

Skylta inte med att du vill byta jobb

Även om du redan mentalt har ena foten på väg ut genom dörren, undvik att vara alltför uppenbar med ditt jobbsökande. Det sista du vill göra är att uppmärksamma din nuvarande chef på att du letar efter ett nytt jobb. Schemalägg dina intervjuer före eller efter jobbet, eller om du måste, ta ledigt en dag och försök få flera intervjuer avklarade. Annars kan du få en del misstänksamma blickar om du sporadiskt kommer till kontoret i kostym eller kavaj, såvida det inte är vad du vanligtvis går klädd i.

Berätta inte för dina medarbetare

Det kanske är frestande att berätta för dina kollegor om ditt jobbsökande. Men att berätta om nyheten för dina vänner på jobbet gör även att den potentiellt också når din chef mycket tidigare än du skulle vilja. Om du dessutom har skrivit på en konkurrensklausul kan ditt nuvarande företag vidta åtgärder och hindra dig från att jobba vidare, om de får reda på att du söker anställning på annat håll. Och risken finns att din chef ser till att göra ditt liv eländigt för att du själv ska säga upp dig innan du egentligen hade tänkt sluta.

Använd inte datorn på kontoret

När du har bestämt dig för att byta arbetsplats är det lätt att spendera några minuter då och då för att leta efter jobb under arbetstid. Det är sällan en bra idé eftersom det är lätt hänt att du blir påkommen.

Se över dina referenser

När du är på intervju är det viktigt att du klargör för rekryteraren att du för närvarande har en anställning, eftersom du inte vill att de ska ringa din nuvarande chef i egenskap av referens. Hitta istället några tidigare chefer eller kollegor som inte är direkt kopplade till ditt nuvarande företag att ställa upp som referenser.

Prestera väl på ditt nuvarande jobb

Även om ditt fokus ligger på att hitta ett nytt jobb är det viktigt att inte underprestera på ditt nuvarande arbete. Genom att avsluta din nuvarande tjänst med flaggan i topp minimerar du risken att bränna några broar och kan i bästa fall använda chefen eller någon av kollegorna som referens i framtiden.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.