Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Samhällsnytta viktigare än lön när unga väljer jobb

Publicerad: 18 juni 2013, 09:57

Organisationen Ungdomar.se och Sustainergies har gemensamt undersökt ungas viljor, känslor och funderingar inför framtiden.


Den interna undersökningen som Miljöaktuellt tagit del av visar att 4 av 5 unga är oroliga för klimatet och att klimatet är det som oroar mest. Andra saker som oroar ungdomar är kemikaliespridning, förlust av biologisk mångfald och sociala orättvisor. En annan sak som oroar ungdomar är den dolda rasismen i Sverige och på de svenska arbetsplatserna.

Enligt undersökningen är det viktigare för unga att ha ett meningsfullt arbete som skapar samhällsnytta än att ha en högre lön. Andra saker som prioriteras av unga när de söker jobb är spännande arbetsuppgifter, bra kollegor och god personlig utveckling. Mindre vikt lägger ungdomar på hög lön, ingen eller liten övertid och hur stor organisationen är.

Kim Jakobsson är vd på Ungdomar.se och hon har dragit en del slutsatser av undersökningens resultat.
– Vi tror att det är oerhört viktigt med fler partnerskap och samarbeten för att lösa de utmaningar vi står inför – klimat, rasism och psykisk ohälsa bland ungdomar. Ungdomar tror idag att näringslivet har en viktig roll och att de kan lösa problemen, men det kommer att krävas samarbeten och globala partnerskap. Alla måste arbeta tillsammans – regering, näringsliv och civilsamhället. Det görs till viss mån idag, men arbetet måste skalas upp, säger hon till Miljöaktuellt Idag.

Undersökningen bygger på frågor som gått ut i organisationernas kanaler – 100 000 unika besökare på Ungdomar.se och karriärsplattformen Sustainergies samlar 3000 hållbarhetsintresserade studenter. Dessutom bygger undersökningen på svar inhämtade under den Hållbarhetsturné som Ungdomar.se genomfört där de träffat 5000 elever i sex skolor.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.