Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Samtalet som kan ge dig drömjobbet

Publicerad: 28 december 2010, 05:41

Skillnaden mellan att du får napp eller inte hos ditt drömföretag kan vara att lyckas med ett enda samtal. Här har du tipsen för vad du ska tänka på innan du lyfter luren.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det är Metrojobb.se som listat det absolut viktigaste både före, under och efter samtalet:

Före samtalet
– Läs på så mycket du kan om företaget, både på deras webbsida och det som tidningarna skrivit på nätet. Är det en helt ny bransch kan fackpress vara att rekommendera.

– Ring vid rätt tidpunkt. Det allra bästa är att ringa innan du skickar in ansökan, men om du glömt det är det lika bra att vänta tills ansökningstiden gått ut och gallringen drar igång. Risken här är att du väntar för länge och att du ringer när det är försent att påverka företagets beslut.

– Ring till rätt person. Är det frågan om en spontanansökan är det nog inte högste chefen du ska rikta dig till utan kanske avdelningschefen.

Under samtalet
– Presentera dig på rätt sätt. Säg ditt för- och efternamn, vilken tjänst du är intresserad av och fråga därefter om personen har tid. Om inte, bestäm ett tillfälle när det passar.

– Ställ öppna frågor, det vill säga sådana rekryteraren inte kan svara ja eller nej på. På så sätt får du bättre och utförligare svar. Glöm inte att ställa motfrågor och visa dig nyfiken.

– Försök att bädda in dig själv i frågorna genom att ge företaget information om vad du gjort. Till exempel ”när jag var projektledare på företag x och jobbade mot kunden y hade vi dagliga möten, hur gör ni?”

Efter samtalet
– Var tillgänglig när rekryteraren ringer – redan från tidig morgon.

– Följ upp ”nej tack”. Även om du får nej på en jobbansökan är det bra att ringa och tacka och informera om att du är intresserad om det dyker upp nya jobb.

– Passa också på att höra vilken utbildning/erfarenhet som saknades för att du skulle fått jobbet istället.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.