Karriär
Satsningen Naturnära jobb går i mål: ”Synd att vi inte kan fortsätta”
Publicerad: 2 mars 2023, 07:30
Mer än 800 personer har anställts under de två år som satsningen Naturnära jobb pågått. Foto: Patrik Svedberg
Med satsningen Naturnära jobb har fler än 800 personer anställts och utfört nästan 4 000 åtgärder, till nytta för natur, miljö och friluftsliv. Skogsstyrelsens ansvariga, Fredrik Silfwerbrand, summerar en lyckad satsning.
Sista december 2022 gick satsningen ”Naturnära jobb” i mål. Sedan starten 2020 har 833 personer arbetat med nästan 4 000 olika uppdrag. De anställda inom projektet har bland annat arbetat med att bekämpa invasiva arter, rustat upp friluftsanläggningar och bedrivit naturvård.. Målet har varit att personer som har stått långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända eller långtidsarbetslösa, ges en möjlighet att komma närmare arbetsmarknaden samtidigt som viktiga uppgifter blir utförda.
– Utifrån en helhet är vi väldigt nöjda. Vi har lyckats väl med att få ut individerna i arbete, säger Fredrik Silfwerbrand, som är chef för enheten för arbetsmarknadsuppdrag på Skogsstyrelsen.
450 miljoner kronor satsades under tvåårsperioden.
– Det finns många arbetsuppgifter här som vi inte har råd med på annat sätt, men som vi kan utföra den här vägen. Vi slår ihop nyttor ur flera perspektiv, med fokus på både naturvård och arbetsmarknad. Det är en av de främsta styrkorna i detta. Ett plus ett blir verkligen tre här, i stället för bara två, säger Fredrik Silfwerbrand.
En stor del av de som deltagit i projektet har dessutom gått vidare till jobb eller utbildning. I september förra året hade nära 40 procent av de som anställts i projektet och slutat gått vidare till annat jobb eller utbildning. Fredrik Silfwerbrand tycker dessutom att det är glädjande att man lyckats med ett jämställdhetsperspektiv där 37 procent av de anställda var kvinnor.
En likadan satsning fanns också 2018–2019 men blev då nedlagt i förtid. En ny satsning gjordes till 2020, men när den nu avslutats finns inte några planer på förlängning eller nysatsning.
– Det är synd att vi inte kan fortsätta. Vi tror att den här typen av arbetsåtgärder behövs, det behöver inte vara exakt det här, men något likartat. Det finns många människor som trivs med att jobba praktiskt, som därmed kan må bättre och ta ett första steg mot egen försörjning. Det gäller såväl nyanlända såväl som personer i långtidsarbetslöshet, säger Fredrik Silfwerbrand.
Skogsstyrelsen har varit den samordnande myndigheten i projektet, där även Sveriges geologiska undersökning (SGU), Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen medverkat.