Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Snart är det robotar som sorterar din jobbansökan

Publicerad: 9 April 2013, 09:45

I Danmark blir det allt vanligare att arbetsgivare använder sig av robotar för att gå igenom jobbansökningar.


Den främsta kritiken mot att robotar utgör en del av rekryteringsprocessen är att de kan sortera ansökningarna utifrån ålder, kön och etnicitet. Något som strider mot lagen.

Användningen av dessa robotar är däremot inte något som bara används allt mer i Danmark, konstaterar Lümesse Nordenansvarige Michael Lazik, som bland annat levererat en robot till bryggerijätten Carlsberg.

– Det är en växande trend både internationellt och i Danmark. Det är mer effektivt, och det är lättare att jämföra kandidater, säger han danska tidningen Avisen.

Trenden bekräftas även av ett antal mjukvaruföretag som Avisen talat med.

Datarobotarna går igenom de ansökningar som kommer in via jobbportaler eller företagens egna webbplatser. Den som söker jobb får fylla i en elektronisk blankett och bland annat uppge ålder, kön, nationalitet och kvalifikationer. Därefter kan roboten sortera bort de ansökande som inte uppfyller kraven.

Detta ger arbetsgivarna en möjlighet att automatiskt sortera bort sökanden som har behörighet, men som väljs bort på grund av ålder, kön eller nationalitet, vilket strider mot lagen.

Till sitt försvar hävdar de företag som använder sig av robotarna att det är ett ekonomiskt sätt att rekrytera, då de hjälper till att sålla bland det stora antalet ansökningar de tar emot.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.