tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

SNS nya forskningsledare drar i gång projekt om näringslivets klimatomställning

Publicerad: 23 maj 2022, 09:00

Charlotte Pauli


Nationalekonomen Charlotte Paulie är ny forskningsledare på SNS. En av hennes första uppgifter blir att starta ett projekt om klimatomställningen och näringslivet.


Bianca Sporrong

bianca.sporrong@bonniernews.se


Närmast kommer Charlotte Paulie från en tjänst som forskare vid Statistisk Sentralbyrå, SSB, i Norge. I sin forskning har hon ägnat sig åt hur makroekonomin påverkas av förändringar i fördelning av produktion och förmögenhet till följd av ändrade ekonomiska förutsättningar. 

Du gjorde praktik på SNS 2015, hur känns det att vara tillbaka?
– Det känns jättekul att vara tillbaka, det är en väldigt stimulerande och lärorik miljö. Det är många olika områden som täckts in. Närmast kommer jag från en forskartjänst och innan det doktorerade jag. Så jag kommer från den akademiska världen medan jag nu får jobba med att bygga en bro mellan akademi och aktörer inom näringsliv, förvaltning och politik. Jag började nu i maj men gjorde praktik här för ungefär sju år sedan så det känns bra att komma tillbaka även om det var ett tag sedan.

Kan du berätta lite om det här forskningsprojektet du ska leda?
– Det är ett forskningsprojekt som handlar om klimatomställningen med fokus på näringslivet som kommer att löpa i ungefär tre år. Vi är precis i uppstarten så det har inte satt i gång utåt än, utan det planeras att göra det vid årsskiftet. Det är ett långt förarbete internt innan. Just nu är vi i ett spännande skede där vi är ute och sonderar vilka frågor som kan vara viktiga att lyfta upp genom att prata med forskare, företag och experter på berörda myndigheter. 

Hon fortsätter: 

– Vi vill nå ut med fakta baserad på forskning som kan leda till bättre beslutsfattning. Projektet utgår från vad vi behöver göra för att nå klimatmålen, vilken roll företagen har där, hur de ska kunna ta den rollen och hur de påverkas av den förda klimatpolitiken. Men vilka frågor som kommer att belysas är inte klart utan de arbetas fram genom ett långt förarbete och beror också på vilket forskning som finns. Målet är att belysa viktiga frågor där det i dag saknas kunskap. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev