Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Sorubin: Här gör vattnets mekanik jobbet

Publicerad: 8 februari 2012, 13:08

Företaget Sorubins nyskapande teknik för luftning av vattenprocesser ger extremt god energieffektivitet och ytterst låga livscykelkostnader.


Ämnen i artikeln:

Vattenrening

Mycket energi går till luftning av vatten i olika processer, inte minst vattenrening. Det finns inga exakta siffror på hur mycket energi som går till vattenrening globalt, men den kommunala vattenreningen beräknas stå för ungefär 0,5 procent av Europas totala energianvändning. Dessutom finns det ett stort behov av vattenrening även inom industrin.

Det bör alltså finnas effektiviseringspotential på det här området och det är här det svenska företaget Sorubin kommer in i bilden. Med sin vattenreningsteknik kan de nämligen minska energianvändningen i världens vattenreningsverk och fabriker avsevärt, dessutom till en låg kostnad.
– Det beror förstås på vad man utgår från för vattenreningsteknik – en del lösningar är energieffektivare än andra – men teoretiskt sett kan vi minska våra kunders energianvändning med 90 procent. Vårt ”highscore” hittills är lakvattendammen vid Strandmossens deponi i Kristinehamn, där vi minskade energianvändningen med 81 procent, säger Stefan Sandström, vd på Sorubin.

Sorubins bottenmonterade luftare bygger på komplex flödesmekanik. Vatten leds in längst ned i maskinen och rör sig i spiralform i ­yttervarv, upp genom tuben till ytan. Sedan vänder vattenflödet nedåt i tubens centrum. Luften kommer in vid ytan och följer vattenflödet i centrum och sugs in i impellern. Där mixas luften och vattnet till ett fint skum som sedan slungas ut just ovanför botten.

Luftning som reningsmetod började man med redan i slutet av 1800-talet i England, då Themsen började lukta illa. I dag är det en lagstadgad teknik i de flesta av världens reningsverk. I sin enklaste form går tekniken ut på att skapa luftbubblor som i sin tur syresätter vattnet. Bubblorna kan skapas på många olika sätt. De tre vanligaste är ytluftare, jetluftare och blåsmaskiner.
Effekten av syretillförseln är både kemisk (utfällning av metaller, oxidering av farliga/syreförbrukande ämnen) och biologisk rening (bakterier som äter upp föroreningarna behöver syre för att leva).

Sorubins luftningsteknik bygger på mekanik, men i stället för att använda stor kraft till att tvinga vattnet och luften att skapa bubblor arbetar den med vattnets naturliga och mycket komplexa flödesmekanik. Genom att skapa en virvelström eller så kallad vortex inuti ett luftarhölje skapar man fina bubblor. Det tar längre tid för fina bubblor att stiga uppåt i vattnet jämfört med större och de skapar därmed högre syre­överföring.

Att skapa en vortex kräver initialt en stor energimängd, men att sedan upprätthålla virvelströmmen kräver ett mycket litet energitillskott då man låter flödesmekaniken göra grovjobbet.
– Ursprunget till vår teknik är över 50 år gamla teorier av en österrikisk uppfinnare. För en ingenjör är vår luftare egentligen en pump som skapar och pumpar skum av luft och vatten. Det unika är att vi kan pumpa i princip vad som helst, utom sådant som spännband och ståltråd. Men det kan å andra sidan ingen annan heller, säger Stefan Sandström.

Den stora fördelen med Sorubins teknik och det som har fått investerare att höja på ögonbrynen är förmodligen ändå att den är så enkel och billig att installera för kunderna, till exempel fabriker, reningsverk och deponier eller avfallsanläggningar.
– Det finns faktiskt vattenluftare som är ännu mer energieffektiva än vår. Det som gör oss verkligt unika är att vår teknik är billig och enkel att eftermontera. Våra luftare lever ovanpå eller vid sidan av befintlig teknik. Medan våra konkurrenter har svårt att erbjuda kostnadseffektiv eftermontering har vi en lösning till alla befintliga reningsverk som betalar sig på mindre än tre år. Det finns en enormt stor marknad och man ska tänka på att ett reningsverk hinner med fyra till fem generationer luftare under sin livstid.

Sorubin har
utvecklat sin teknik sedan 2009 och redan nu har man ett antal kunder i Sverige och Europa. För Stefan Sandström har de nästan tre åren emellertid varit en lång resa, där han stött på både framgångar och motgångar och där han har satsat allt kapital han själv äger.
– För mig har det ändå varit en otroligt rolig resa. Jag är så otroligt stolt över det vi har lyckats genomföra och jag gläds enormt mycket över varje lyckad leverans vi gör. Jag får nästan en tår i ögat varje gång jag ser en av våra luftare ute i verkligheten. Inget går utanpå den känslan.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vattenrening

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News