Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Stillasittande jobb kan påverka din hälsa

Publicerad: 21 mars 2014, 06:02

Att sitta stilla framför datorn för mycket innebär risker för hälsan. Det visar nya rön från friskvårdsleverantören Linkura.


Långvarigt stillasittande medför en ökad hälsorisk, även för den som motionerar. Det visar allt fler studier.

Och det innebär även nya utmaningar för folkhälsoarbetet, inte minst för arbetsgivare inom den stillasittande tjänstesektorn. Det säger Anders Johansson, som är docent i fysiologisk mätteknik samt ansvarig för området Beteende & Motivation hos hälso- och friskvårdsleverantören Linkura.

– Det här är relativt nya rön som framförallt arbetsgivare inom tjänstesektorn borde intressera sig för, eftersom man räknar med att det finns drygt en miljon människor som sitter mer eller mindre åtta timmar om dagen. Det finns mycket som talar för att det här blir en stor hälsoutmaning som främst tjänsteföretagen kommer att få hantera i framtiden, säger han.

LIV-projektet 2013, som undersökt 2 000 svenskars levnadsvanor, kondition och styrka är ett forskningsprojekt som uppmärksammat de här problemen. Där framkommer det att alla våra  stillasittande arbeten, vårt bilåkande och tv-tittande samt surfande på internet gör att vi sitter betydligt mer än för 30 år sedan.

– Via olika indikatorer på stillasittande ser vi att vi är betydligt mer stillasittande idag än för några årtionden sen. Det kan, och har förmodligen redan fått en del hälsorelaterade konsekvenser. Bland annat har studier försökt koppla en del av den fetmaepidemi som vi ser runt om i världen till just minskad vardaglig rörelse och mer stillasittande, säger Elin Ekblom-Bak, en av de ansvariga för LIV 2013 och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

Idag finns det inga exakta siffror på hur mycket medelsvensken sitter och hur det varierar mellan kön och olika åldersgrupper. Däremot vet man att vissa yrkesgrupper sitter betydligt mer än andra och att det sannolikt kommer att påverka hälsan i vissa yrkesgrupper.

– Vi har jobbat med stillasittande ända sedan de första rapporterna kom 2010. Och det handlar främst om att ändra levnadsvanor och beteenden. Den här typen av studier visar också hur viktigt det är att vet hur ofta man ska bryta stillasittandet och med vilken typ av ansträngande aktiviteter. Men med vår teknik finns det en möjlighet att mäta precis det, säger Anders Johansson.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.