tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Svenskt näringslivs vd: Kompetensbrist hotar omställningen

Publicerad: 9 januari 2023, 13:07

Jan-Olof Jacke. Foto: Jack Mikrut/Dagens industri

Svenskt näringlivs vd Jan-Olof Jacke pekar i en intervju med Dagens industri ut kompetensbristen som ett hot mot den gröna omställningen – och mot Sveriges möjlighet att nå klimatmålen.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobb

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Det är i en intervju med Dagens industri förra veckan som Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke pekar ut kompetensbristen som ett av de största hoten mot det svenska näringslivets gröna omställning, och mot de svenska klimatmålen.

”Lyckas vi inte attrahera kompetensen hit, då kommer investeringarna att bli av någon annanstans”, säger Jacke till Dagens industri.

Redan i dag gör sex av tio branschföreträdare bedömningen att svårigheten att rekrytera rätt personal ”i någon grad” hindrar klimatomställningen, skriver Di och fram till 2045 menar tre av fyra att det kommer att vara ett problem. Det enligt siffror som Svenskt näringsliv tagit fram.

Aktuell Hållbarhet har tidigare skrivit om kompetensbristen för den gröna omställningen.

”Fler ingenjörer behöver få spets inom teknikområden viktiga för den gröna omställningen för att skala upp och stärka upp kapaciteten ytterligare. Parallellt med ökad teknisk spetskompetens finns också behov av systemtänkande och att se komplexa samband för att klara samhällsutmaningar på global nivå och få ut synergier av flera olika teknikområden”, sa Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer och vice ordförande för ANE, för Aktuell Hållbarhet.

Läs mer: Här är kompetensen som saknas för klimatomställningen

Läs mer: Nytänk får unga bli ingenjörer: ”Lockar en helt ny typ”

Läs mer: Massor av gröna jobb – men utbildningar gapar tomma ”försöker nå unga via tik-tok” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev