Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Tekniken suddar ut gränsen mellan jobb och fritid

Publicerad: 9 oktober 2013, 02:54

Allt fler är ständigt tillgängliga via jobbmobilen eller e-post, även när vi inte är på jobbet. Konstant uppkoppling gör att många aldrig känner sig helt lediga, men ändå saknas det regler och rutiner på många företag kring vad som förväntas i form av tillgänglighet.


Den nya tekniken med smarta mobiler och ständig uppkoppling har gjort oss mer fria och flexibla i vårt arbete. Många har i dag möjlighet att jobba hemifrån och kan kommunicera med kollegor och kunder, oavsett var de befinner sig.

Men en konsekvens blir också att allt fler har svårt att helt och hållet koppla bort jobbet, även efter arbetstid. Drygt fem av tio tjänstemän är tillgängliga dagligen utöver ordinarie arbetstid och sju av tio minst en gång i veckan, enligt en ny undersökning från fackförbundet Unionen.

– Arbetsmiljöarbetet har tyvärr inte hängt med i takt med teknikens utveckling. Risken för ohälsa på grund av stress och brist på tid för återhämtning ökar därmed, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

För att skapa tydligare gränser kring när en medarbetare förväntas vara tillgänglig, föreslår Unionen att företag bör införa en mobilpolicy för att sätta tydliga gränser när arbetsdagen börjar och slutar.

– Det gränslösa arbetslivet ställer höga krav på arbetsgivarnas arbetsmiljöansvar och på tydlighet från chefer om vad som gäller. Det är ett grundkrav att varje arbetsplats har en mobilpolicy, säger Cecilia Fahlberg.

Magnus Hedberg, som i förra veckan tillträdde som ny vd på fackförbundet Jusek, ser att deras medlemmar är positiva till flexibiliteten tekniken ger. Men han ser också att kollektivavtalen i dag inte speglar den tekniska utvecklingen.

– Vi kommer jobba för att göra också avtalen mer flexibla, så att grunden är relationen mellan medarbetaren och närmaste chef. Den nya tekniken gör att man kan jobba hemifrån eller kan vara tillgänglig på ett annat sätt, och då måste även innehållet i kollektivavtalen utvecklas på området, säger Magnus Hedberg.

Magnus Hedberg ställer sig i princip positiv till Unionens förslag om mobilpolicy. Han påpekar dock att det viktigaste är att det finns en tydlighet mellan medarbetare och chef kring vad som förväntas i form av tillgänglighet, vilket kan variera beroende på yrkesområde och ansvar.

– Vi tycker att individen så långt det är möjligt själv ska kunna bestämma över sin arbetssituation, men det gäller att själv vara vaksam på att man inte jobbar jämt. Det ligger framförallt ett stort ansvar hos chefer att mäta mål och inte när medarbetarna jobbar, säger Magnus Hedberg.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.