Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Tyska företag sätter stopp för jobbmejl på fritiden

Publicerad: 10 december 2012, 13:51

Flera tyska storföretag inför olika system för att hindra att de anställda läser jobbmejl när de är lediga.


Närmare en tredjedel av Tysklands anställda besvarar arbetsrelaterad mejl eller telefonsamtal på fritiden. Samtidigt mejlar så många som en femtedel en halvtimme innan de går och lägger sig. Det framgår av en undersökning som den tyska försäkringskassan gjort.

För att få bukt med detta har flera stora arbetsgivare infört system och funktioner som gör att färre arbetar på fritiden. Ett av dem är fordonstillverkaren Daimler, som från och mer årsskiftet kommer erbjuda sina medarbetare att få inkommande jobbmejl raderad nä de är på semester, skriver SvD.

Redan vid årsskiftet införde branschkollegan Volkswagen införde en ”Blackberry -paus”, som innebär att de mejl som anländer 30 minuter efter den anställde gått hem stoppas av servern.

Även SAP:s vd Jim Hagemann Snabe har tagit ställning i frågan.”Det måste vara tillåtet att stänga av mobilen efter jobbet”, anser han som själv undviker att jobba helger.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.