Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Undersökning: Hållbarhetschefen blir allt viktigare för företagen

Publicerad: 15 februari 2021, 10:33

Foto: LeoWolfert/ Getty

Hållbarhetschefen kommer att få allt mer att säga till om på företagen. Det förutspår de svarande i en ny enkät.


Hållbarhetschefens betydelse på stora företag kommer att växa och allt fler hållbarhetschefer kommer att sitta i ledningsgruppen och rapportera direkt till koncernchefen. Det tror en majoritet av de svarande i en enkät genomförd av Institute of International Finance, IID, och revisionsfirman Deloitte. Hållbarhetschefens ökande betydelse är enligt undersökningen en logisk följd av företagens behov av att förstå och förutse externa förändringar i samhällsutvecklingen samt att ha intern kunskap om lämpliga hållbarhetsåtgärder. 

”Hanteringen av klimatkrisen kräver kollektiva åtgärder och företagen måste vara drivkrafter i detta arbete. Hållbarhetschefens fokus på att mäta, analysera och åtgärda företagens påverkan är en förutsättning för företag att kunna bidra. Ju mer bemyndigande företagen ger hållbarhetschefen, desto mer positiv påverkan kommer företagen kunna leverera”, säger Anna Celner, chef för Global Banking & Capital Markets på Deloitte, i en kommentar. 

Enkäten visar vidare att titeln Chief Sustainability Officer inte slagit igenom på bred front. Bara 15 procent av de tillfrågade har en sådan titel i organisationen medan 75 procent uppger att de har likvärdiga titlar där Head of Sustainability och Head of ESG var de vanligaste. 

Drygt 30 procent av de tillfrågade berättade att deras hållbarhetschef, eller funktion med liknande titel, rapporterade direkt till koncernchefen. De hållbarhetschefer som rapporterade direkt till koncernchefen ansåg dessutom att den nära relationen till högsta ledningen var en förutsättning för effektivt hållbarhetsarbete.

Läs ”The future of the Chief Sustainability Officer”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.