lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Unga kräver klimatfokus när de väljer arbete

Publicerad: 9 april 2023, 05:07

EIB har frågat människor runt om i Europa hur de agerar och förändrar sina beteenden för att motverka klimatkrisen

Foto: isabell Höjman/TT

En majoritet bland unga i Sverige väger in en arbetsgivares klimatpåverkan när de väljer arbetsplats. Det visar en ny undersökning från Europeiska investeringsbanken, EIB.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


EIB har frågat människor runt om i Europa hur de agerar och förändrar sina beteenden för att motverka klimatkrisen. Bland unga svenska är det tydligt att klimatet är viktigt när de väljer arbete – 70 procent av svenska svarande under 30 års ålder anser att en potentiell arbetsgivares klimatpåverkan är ett viktigt kriterium när de väljer arbete och 13 procent säger till och med att det är högsta prioritet.

”Svenskarna är mer än villiga att bidra till att bekämpa klimatförändringarna på individuell nivå. Som EU:s bank välkomnar vi det engagemanget. Vår roll är att göra det möjligt för människor att agera för att bekämpa klimatkrisen”, säger Thomas Östros, vice ordförande för EIB i en kommentar.

Hälften av alla svarande i Sverige uppger att klimatpåverkan är viktigt när de väljer arbete. I Danmark svarar 59 procent att klimatpåverkan är prioriterat när de väljer arbete och i Finland svarar 46 procent att det är prioriterat. I flera av medelhavsländerna svarar mer än 70 procent att klimatet står i fokus när de väljer arbete – till exempel i Italien (75 procent), Spanien (74 procent) och Grekland (70 procent).

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev