Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Unga sjukskriver sig oftare än äldre

Publicerad: 20 Mars 2013, 08:12

Yngre medarbetare trivs sämre på jobbet än äldre och är oftare sjuka.


Personer under 31 år trivs betydligt sämre på jobbet än de som är över 55. Framförallt är de mindre motiverade och ser inte fram emot att gå till jobbet i lika hög utsträckning som de äldre. Det framgår av rapporten Jobbhälsobarometern.

Men det är inte bara det att de yngre trivs sämre, de sjukanmäler sig också mer frekvent. Dessutom upplever de i betydligt högre utsträckning att deras åsikter inte respekteras, de är mindre nöjda med sina arbetsuppgifter och känner inte heller att de kan påverka hur arbetet som sådant ska utföras.

Varför det är så pass stor skillnad mellan de två åldergrupperna har Sveriges Företagshälsor inte riktigt någon förklaring för.

– Kanske är det en ständig generationsfråga eller en fråga om nya värderingar bland den yngre delen av befolkningen. Många yngre kanske också får sämre jobb i början av sin karriär. Det kan finnas många förklaringar, olika för olika individer och olika företag, men det viktiga är att få med de yngre på ett bättre sätt i arbetslivet, säger Sveriges Företagshälsors vd Lars Hjalmarson, i en kommentar.

Jobbhälsobarometern omfattar 4600 personer mellan 20 och 65 år som jobbar minst halvtid.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.