torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Ungas frågor och tankar får svar i deras podd

Publicerad: 22 maj 2023, 11:41

Fatima Essaidi och Bianca Thorén står bakom podcasten 20 råd innan 20.

Foto: Privat

I en ny podd bjuder Fatima Essaidi in experter och profiler för att förmedla goda råd och tankar till unga. En rastlös nyårshelg blev startskottet.


Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Vid nyårstid satt en rastlös Fatima Essaidi och tentapluggade – hon insåg då att hon ville skaffa sig ett nytt projekt till våren och idén om en podcast började ta form. En podd som heter ”20 råd innan 20” och är just vad den heter, en serie om 20 podd-avsnitt som tar upp 20 olika frågor och ämnen som personer under 20 år kan tänkas bära på.

– Jag kände att jag ville knyta ihop säcken och dela med mig av olika råd jag lärt mig av genom åren, men också ta upp tankar jag vet att man ofta bär på när man är ung, säger Fatima Essaidi till Aktuell Hållbarhet.

Fatima Essaidi – själv nyligen fyllda 21 – gör podden tillsammans med vännen Bianca Thorén.

– Jag berättade om idén för henne och hon svarade bara att ”Du, vi kör. Vi gör detta”, säger Fatima Essaidi.

I skrivande stund är podden (vars avsnitt släpps på söndagar) på avsnitt sju där Fadi Barakat, näringslivsutvecklare i Malmö stad och ett av namnen på Aktuell Hållbarhets lista över Sveriges mäktigaste inom hållbarhet, gästar och pratar om nyfikenhet och fördomar. Och för den som är intresserad av hållbarhetsfrågor finns fler avsnitt att borra sig in i – även om det egentligen inte varit en särskild idé att lyfta hållbarhetsfrågorna. Bland annat berättar konsultbolaget Avalon Innovations vd Helene Högberg om vägen till drömjobbet och Helen Jonasson, Ikea, pratar i ett avsnitt om kulturkrockar.

– Jag själv är väldigt karriärdriven, så många avsnitt är kopplade till karriärfrågor. Men vi har även knutit an till andra frågor som jag tycker är viktiga att ta upp och prata om med ungdomar, bland annat mental hälsa, kulturkrockar och träning, säger Fatima Essaidi.

Vad känner du själv att du lärt dig av att göra den här podden?

– Det har varit väldigt inspirerande att träffa alla de här människorna, lyssna på dem och ta in vad de säger. Någonstans är de ju också en äldre version av en själv. Men om jag skulle sammanfatta alla råd så hade jag sagt: att lita på magkänslan. Ofta bär man på svaret själv och vet vad som är rätt för en.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev