Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Vad gör du på jobbet?

Publicerad: 26 januari 2016, 05:00

Birgitta Westin, miljöchef på KTH.

Missa inte Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Birgitta Westin, miljöchef på Kungliga Tekniska högskolan.


Ämnen i artikeln:

KthTeknik

Birgitta Westin, 48 år, arbetar som miljöchef på KTH sedan drygt tre år tillbaka – tidigare var hon miljöcontroller på högskolan.

Efter studierna vid Umeå universitet på miljö- och hälsoskyddslinjen började hon sin karriär som miljösamordnare på Bostadsbolaget i Göteborg. Där arbetade hon med att främst implementera miljöledningssystem. Efter att ha arbetat som miljösamordnare i Göteborg rekryterades Brigitta till TCO Development som miljösamordnare. Erfarenheterna gjorde drygt tre år senare att hon fick tjänsten som miljöspecialist och sedan som miljöansvarig på läkemedelsföretaget Recipharm. Där jobbade hon i nio år fram till att hon började arbeta på KTH.

Vad arbetar du som?

– Jag arbetar som miljöchef på Kungliga Tekniska högskolan, (KTH).

Vad gör en miljöchef på KTH?

– Jag arbetar och ansvarar för det övergripande miljöarbetet och för miljöledningssystemet på KTH. Vi blev bland annat miljöcertifierade i somras enligt ISO 14001.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Mina dagar är väldigt olika – vilket gör mitt jobb intressant och roligt. Vi har en grupp på KTH som arbetar tillsammans med övrig verksamhet för miljö och hållbarhetsfrågorna, KTH Sustainability Office. En vanlig dag kan vara både praktiskt och strategiskt miljöarbete. Exempelvis genomförde vi interna miljörevisioner i hela verksamheten innan jul, vi har också arbetat fram KTH:s nya övergripande hållbarhetsmål.

Vad är det roligaste med att vara miljöchef på KTH?

– Som jag nämnde tidigare är det roligt att få arbeta både praktiskt och strategiskt, arbetet är väldigt varierande. KTH är en spännande och intressant arbetsplats och det finns mycket kunskap och engagemang här för just miljö- och hållbarhetsfrågorna.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Just nu sammanställer vi resultat och arbete från det föregående året samtidigt som vi ska dra igång vårt nya målarbete. Det finns alltid en stor utmaning i att engagera och kommunicera miljöfrågorna.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin och Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

KthTeknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.