Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Vad gör du på jobbet?

Publicerad: 19 januari 2016, 05:00

Missa inte Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Charlotta Brask, hållbarhetschef på Stockholms läns landsting.


Charlotta Brask, 44 år, har en magisterexamen i kemi från Lunds universitet och började sin karriär som laboratorieingenjör på AstraZeneca. Efter att ha arbetat som avfallsingenjör, applikationskemist och miljökonsult fick hon sin anställning hos landstinget som kemikaliekontroller på Karolinska Universitetssjukhuset. Inom landstinget har hon sedan breddat sitt ansvarsområde och började 2011 som miljöchef. Erfarenheterna ledde till att hon från och med årsskiftet är ansvarig för landstingets hållbarhetsarbete.

Vad arbetar du som?

– Hållbarhetschef för Stockholms läns landsting.

Vad gör en hållbarhetschef på Stockholms läns landsting?

– Jag leder och samordnar landstingets hållbarhetsarbete, vilket innebär att driva på så att de uppsatta målen nås och följa upp resultat. Jag leder en avdelning med 15 personer som i sin tur arbetar i ett nätverk inom landstinget med totalt några tusen personer som har arbetsuppgifter inom området hållbarhet.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Jag har nästan inte några vanliga dagar – måndag till torsdag har jag möten som rör olika projekt och aktiviteter kopplat till landstingets hållbarhetsarbete. Det kan vara allt ifrån miljökrav i fordonsupphandlingar, engångsmaterial i vården till emittering av gröna obligationer och samråd med nationella minoritetsgrupper. Förutom det så är jag ute och pratar mycket om vårt hållbarhetsarbete både externt men även internt på utbildningar och seminarier. Jag har också möten med chefer från andra strategiska funktioner i landstinget och politiker med ansvar för miljöområdet. Fredagar brukar jag oftast använda till att planera och läsa olika rapporter och arbeten som mina medarbetare behöver få återkoppling på.

Vad är det roligaste med att vara hållbarhetschef?

– Landstingets uppdrag är så brett eftersom det innefattar kollektivtrafik, vård, regionplanering och kultur. Det innebär att jag får jobba med hållbarhetsaspekter inom alla områden, vilket gör att jobbet aldrig blir tråkigt och att jag lär mig nya saker hela tiden. Under en och samma dag kan jag sitta och fundera på miljökrav i IT-upphandlingar och sedan gå över till återvinning av möbler på våra sjukhus. I och med att vi startar upp ett hållbarhetsarbete nu, så tillkommer områden som barnkonventionen, nationella minoriteter, jämställdhet, jämlikhet och mångfaldsområdet – vilket innebär ytterligare en tillökning av områden som jag får lära mig mer om och skapa mål och planer för. Sedan är det väldigt inspirerande att arbeta i en verksamhet med 44 00 anställda som varje dag jobbar med att förse länets invånare med vård och kollektivtrafik. Jag tycker att själva huvuduppdraget är häftigt.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Landstinget har sedan 1990 haft ett sammanhållet systematiskt miljöarbete som baserats på miljöaspekter och ansvar inom miljöområdet. Inom social hållbarhet som nu kommer att ingå i mitt ansvarsområde, pågår det ett stort arbete som aldrig tidigare samordnats och målsatts på ett tydligt sätt. Det ska vi göra nu, samtidigt som vi ska formulera vad hållbarhet innebär för Stockholms läns landsting. I en så pass stor organisation med så brett uppdrag är det en utmaning att få till ett tydligt och rätt avgränsat hållbarhetsarbete som blir greppbart för alla våra verksamheter och bolag. Sedan vill vi ju så klart göra något riktigt bra och nytänkande så att vi kan bana väg och blir en föregångare samtidigt som vi påverkar vår omgivning till att bli en bättre plats för både människa och miljö.

Här kan du även läsa den föregående artikel om Katarina Pelin.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.