fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Vad gör du på jobbet?

Publicerad: 2 februari 2016, 05:00

Susanna Salwen, CSR-ansvarig på IBM.

Missa inte Miljöaktuellts karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Näst på tur är Susanna Salwen, CSR-ansvarig på IBM.

Ämnen i artikeln:

Csr

Susanna Salwen, 43 år, arbetar som CSR-ansvarig på It-företaget IBM sedan tre år tillbaka. Hon har tidigare studerat statsvetenskap och koreanska vid Stockholms universitet och hållbarhet vid Karlstads universitet och Stockholm Resilience Centre. Susanna började sin karriär som konsult på Ericsson och var under anställningen stationerad i Asien en tid. Hon rekryterades sedan till IBM som konsultchef där hon framför allt arbetade med affärsförändringsprocesser och projektledning. Efter några år som konsultchef bytte hon bana till HR-Partner för IBM:s konsultverksamhet och fick sedan rollen som CSR-ansvarig på IBM.

– Jag har tagit ganska tvära kast mellan olika roller och märker verkligen hur mina tidigare erfarenheter stärker mig i min nuvarande roll. Mitt hållbarhetsengagemang har bestått sedan studietiden.

Vad arbetar du som?

– Jag är Corporate Citizenship & Corporate Affairs Manager för IBM i Sverige, vilket innebär att jag driver IBM:s samhälls- och hållbarhetsengagemang och representerar IBM i CSR- och hållbarhetsfrågor.

Vad gör en Corporate Citizenship & Corporate Affairs Manager?

– På IBM innebär rollen att erbjuda expertis till olika aktörer. Vi väljer några utmaningar i Sverige där vi tror att vi kan bistå och letar sedan samarbetspartners som exempelvis ideella organisationer och universitet som delar vår målsättning. Jag deltar i flera externa nätverk och arbetsgrupper för att påverka samhället. De områden som ligger mig varmast om hjärtat just nu är integrationsfrågor, utmaningar i skolan och klimatpåverkan.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Ingen dag är den andra lik, men oftast består dagarna av interna- och externa möten. En uppgift är att stötta våra anställda i deras engagemang för volontärarbete, vilket exempelvis kan göras genom att utbilda mellanstadieelever i programmering. Jag träffar även företrädare för universitet, deltar i flera forskningsprojekt och föreläser om bland annat tekniktrender och förändrade affärsmodeller. Jag försöker kommunicera både internt och externt genom sociala medier, även om det kan vara svårt att hinna med.

Vad är det roligaste med att vara Corporate Citizenship & Corporate Affairs Manager?

– Jag gillar variationen i arbetet. Det är utmanande att både ha bra koll på vad våra tjänster och produkter kan åstadkomma och samtidigt ha djup insikt i de samhällsutmaningar vi valt att fokusera på. Det är utmanade att förstå aktörer, skapa samarbeten och slutligen leverera på ett bra sätt. Jag har kontakt med kollegor i andra länder varje dag och det är intressant att höra om utmaningar i Kenya, Turkiet eller Frankrike – det ger mig inspiration till hur vi kan hantera situationer i Sverige.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Just nu vill jag förstå hälso- och sjukvårdssektorns utmaningar bättre. I ett hållbart samhälle bör man arbeta förebyggande med ohälsa för alla åldrar och samhällsgrupper. En annan utmaning är tidsbrist. Det hänger nog ihop med att jag lätt engageras och säger ja hellre än nej. Men jag har insett att ”en boll i taget” är effektivare än ”många bollar i luften”, så jag försöker tillämpa det.

Läs även tidigare intervjuer med Båstads kommunchef Katarina Pelin, Stockholms läns landstings hållbarhetschef Charlotta Brask och KTH:s miljöchef Birgitta Westin. 

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev