Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Vad gör du på jobbet?

Publicerad: 12 januari 2016, 07:00

Katarina Pelin, kommunchef i Båstad.

Missa inte Miljöaktuellts nya karriärföljetong där vi tar reda på vad hållbarhetsproffsen gör på jobbet. Först ut Katarina Pelin som gjort resan från miljö- och hållbarhetsexpert till toppchef.


Katarina Pelin, 55 år, har jobbat lite mer än två år som kommunchef i Båstad – tidigare var hon miljödirektör för Malmö stad.

Efter juridikstudierna i Lund började hon sin karriär som jurist i det egna företaget. Efter att ha arbetat som Agenda 21-samordnare i Sjöbo kommun rekryterades hon till Region Skåne som projektutvecklare och sedan för ett chefsjobb på avdelningen för planering och miljö. Erfarenheterna ledde senare till att hon anställdes som miljödirektör för Malmö stad. Efter fem år som miljödirektör fick hon jobbet som kommunchef i Båstad.

Vad jobbar du som?

– Jag jobbar som kommunchef i Båstad.

Vad gör en kommunchef i Båstad?

– Mitt huvudsakliga uppdrag är att se till att vi når våra mål med de ekonomiska resurser vi har.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Jag sätter mig på tåget tidigt på morgonen och reser en dryg timme till jobbet. Under resan läser och svarar jag på mejl. Sedan är jag på jobbet klockan 08.30 har möten under hela dagen fram till att jag sätter mig på tåget klockan 17.00 och läser mejlet som kommit under dagen. På dagarna har jag möten med grupper som arbetar förvaltningsövergripande för att få ihop synergieffekten mellan olika områden, sedan har jag också möten med mina närmaste chefer, politiker och människor från näringsliv och ideella organisationer. Jag är också ute på besök så ofta jag kan, vi har regelbundna företagsbesök och sedan träffar jag ideella organisationer. Jag arbetar med miljöfrågor på ett väldigt övergripande perspektiv, då jag ska se till att vi når våra mål och miljö är ett av de målen.

Vad är det roligaste med att vara kommunchef?

– Jag tycker att det är spännande när jag ser att polletten faller ned hos politiker, medarbetare och samarbetsparters om vi samarbetat med olika verksamhetsområden och resultatet blivit så mycket bättre, det är de absolut roligaste. Man kan säga att de är det som driver mig, då jag är väldigt resultatinriktad när jag ser att det faktiskt händer saker på riktigt. Det är också roligt på ett individuellt plan då sättet att arbeta samarbetsorienterat gör att arbetet för alla individer blir roligare och fler kan få större utrymme.

Vilken är din största utmaning just nu?

– Tiden och pengarna är två utmaningar. Vi har stora investeringar framför oss nu när vi ska utveckla kommunen till att bli stationsnära. Att få de ekonomiska resurserna att räcka till och nå målen är en utmaning. Sedan kämpar man alltid mot klockan, jag är lite otålig av mig och önskar att det gick mycket fortare. En utmaning är också att hålla ett tempo på allting så att man kommer fram så fort som möjligt och samtidigt göra det på ett integrerat sätt, så att man inte gör det fort och fel.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.