Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

Var fjärde svensk har sömnsvårigheter på grund av jobbet

Publicerad: 12 januari 2012, 09:38

25 procent av de kvinnorna och 20 procent av männen inom tjänstesektorn har svårt att sova på grund av jobbrelaterad stress.


Andelen tjänstemän som lider av sömnbrist på grund av jobbet har ökat de senaste 20 åren. Då hade exempelvis 15 procent av kvinnorna detta problem mot 25 procent idag. Det visar rapporten ”Att sova med jobbet – tjänstemännens arbetsvillkor” från fackförbundet TCO.

Tydligt är att arbetssituationen försämrats på flera sätt. Bland annat har långa arbetstider blivit ett större problem. En orsak till detta är att övertidsuttaget förhandlats bort mot längre semester.

De som tenderar att jobba allra mest övertid är män mellan 20 och 34 år, av dem jobbar varannan person över varje vecka. Bland kvinnorna i samma åldersgrupp arbetar fyra av tio över i samma utsträckning. Det är just bland de som jobbar övertid som sömnsvårigheterna och problemen att koppla av är som störst.

Rapporten visar också på att tidsbegränsade anställningar blir vanligare bland yngre, framförallt bland kvinnor.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.