Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Karriär

Varannan jobbar övertid gratis

Publicerad: 27 December 2011, 09:33

Hälften av svenskarna jobbar regelbundet över utan att få betalt. Det visar Manpowers senaste Work Life-undersökning.


I snitt jobbar svenskarna 13 timmar övertid per månad som de inte får betalt för. De som jobbar allra mest övertid utan ersättning är personer mellan 40 till 50 år. Förklaringen till detta är däremot att det finns fler chefer inom detta åldersspann än bland de yngre.

Mest
kritisk mot att jobba övertid är anställda inom hälso- och sjukvårdssektorn. 31 procent inom denna yrkesgrupp anser att arbetsgivaren har orimliga krav på att medarbetarna ska jobba utanför ordinarie arbetstid. Även inom reklam/marknad/pr och försäljning är mycket kritiska mot arbetsgivarnas övertidskrav.

Samtidigt har möjligheten till flexibla arbetssätt och att jobba från andra platser än den egna arbetsplatsen. Det i sin tur har gjort att de anställda kan utföra privata sysslor på arbetstid.

Enligt undersökningen lägger svenskarna i snitt 15 minuter på privata göromål per dag i snitt när de jobbar. Allra mest tid på privata angelägenheter lägger 80-talisterna (37 procent), medan 50-talister och äldre gör minst privata ärenden på arbetstid.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.