Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Karriär

WWF: Fler jobb i den gröna sektorn än i den förorenande industrin

Publicerad: 17 juni 2009, 10:23

Miljösektorn anställer idag fler än den förorenande sektorn. Det hävdar WWF i en rapport som släpptes på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

EkonomiWWF

Enligt Världsnaturfonden WWF arbetar idag fler personer i den så kallade gröna sektorn än i de mest förorenande sektorerna som till exempel gruvdrift, energiproduktion och cementproduktion. WWF menar också att den här utvecklingen kommer att fortsätta framöver, enligt nyhetsbrevet Ends.

Enligt
WWF är de nya uppgifterna en påminnelse till ledarna i Bryssel att kampen mot klimatet går hand i hand med en framtida tillväxt i ekonomin och fler jobb.

Enligt WWF fanns det 3,4 miljoner "gröna" jobb i Europa år 2005 – 0,4 miljoner jobb i återvinning, 2,1 miljoner inom hållbara transporter och 0,9 miljoner jobb inom energieffektiva produkter och tjänster. Till detta kommer enligt WWF ytterligare 5 miljoner jobb som indirekt kan betraktas som "gröna" jobb. I de sektorer som WWF klassar som förorenande industrier fanns det 2005 bara 2,8 miljoner jobb.
– Studien visar tydligt klimatvänliga policies och tekniker skapar ett bidrag till ekonomin, säger Jason Anderson på WWF till Ends.

WWF
påpekar också att antalet jobb inom vindkraft, solenergi, bioenergi, kollektivtrafi och energieffektivt byggande beräknas öka kraftigt de kommande åren. WWF tror också att arbeten inom den gröna sektorn kommer att väga upp det minskade antalet jobb inom de konventionella sektorerna.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiWWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.