måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kartläggning

Bara tre storbolag satsar på nettonollmål för utsläpp

Publicerad: 8 februari 2022, 10:26

Världens 25 största bolag åtar sig bara att minska utsläppen med mindre än 20 procent till mitten av seklet, enligt rapporten. Tillsammans står bolagen för ungefär fem procent av hela världens växthusgasutsläpp. Foto: Michael Sohn

Endast tre av världens 25 största bolag uppger klart och tydligt att de ska åtgärda mer än 90 procent av utsläppen i sina värdekedjor. Dessutom förlitar de flesta sig på koldioxidkompensering. Det framgår av en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Globala hållbarhetsmålenNettonollutsläpp

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Kritiken är hård när New Climate Institute och Carbon Market Watch tillsammans granskat världens 25 största bolags klimatmål, rapportering och åtgärder. Trots att alla de granskade bolagen använder olika ord för att beskriva nettonollmål är det bara tre bolag –– Maersk, Vodafone och  Deutsche Telekom – som i slutändan klart och tydligt vill åtgärda mer än 90 procent av utsläppen i sina värdekedjor.

I själva verket visar granskningen att de 25 bolagen bara åtar sig att minska utsläppen med mindre än 20 procent till mitten av seklet. Tillsammans står bolagen för ungefär fem procent av hela världens växthusgasutsläpp.

Vidare visar granskningen att bara 8 av 25 bolag har en tillräckligt detaljerad detaljnivå för hur de ska minska sina scope 3-utsläpp. Dessutom bygger 19 av 25 bolag sina klimatmål på koldioxidkompensering, oftast genom kolinlagring i skog. Rapportförfattarna menar att det är olämpligt att tillgodoräkna sig utsläppsminskningar i växande skog eftersom träden enkelt kan avverkas eller brinna ner och vill i stället se reella minskningar i koldioxidutsläpp.

Rapporten uppmärksammar också att de de flesta bolagen köper el på lokala marknader men redovisar certifikat för förnybar energi som kan ha producerats på helt andra platser i världen. På papperet ser det alltså ut som att produkterna orsakar litet eller inget koldioxidutsläpp medan produkterna i själva verkat kan vara tillverkade med hjälp av kolkraft, något som artikelförfattarna är kritiska mot.

Det enda svenska företag som ingått i granskningen är Ikea.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev