Kartläggning
Så lågt är förtroendet för de svenska miljömyndigheterna – Läs hela listan
Publicerad: 11 juli 2022, 09:45
Naturvårdsverket är en av två myndigheter som åtnjuter ett större förtroende än den genomsnittliga myndigheten. Fem andra myndigheter med stor inverkan på miljö- och klimatområdet ligger under eller långt under snittet. Foto: Maja Suslin/TT
Bland myndigheterna med stort miljöansvar är Kemikalieinspektionen undantaget som har högt förtroende, när förtroendet för svenska myndigheter undersöks. Läs hela listan.
Ämnen i artikeln:
KemikalieinspektionenNaturvårdsverketEnergimyndighetenSkogsstyrelsenJordbruksverketTrafikverketTransportstyrelsenIngen av de riktigt tunga svenska miljömyndigheterna åtnjuter befolkningens högsta förtroende. Kemikalieinspektionen anses dock ha ett högt anseende med sin 52 poäng och en delad nionde plats tillsammans med fyra andra myndigheter. Det framgår av en förtroendeundersökning som genomförts av Kantar Sifo. Genomsnittet ligger på 38 poäng och med ett stort försprång landar Kustbevakningen på 69 poäng.
Näst bäst är Naturvårdsverket med sina 45 poäng som räcker till en delad 21:a plats tillsammans med Riksrevisionen.
Flera av de tyngre myndigheterna med stort ansvar och påverkansmöjlighet på miljö- och klimatområdet återfinns dock i bottenskiktet. Skogsstyrelsen och Energimyndigheten hamnar på plats 42 respektive 43, vilket inte är så långt från sistaplatsen när det handlar om totalt 50 myndigheterna som ingått i undersökningen. Energimyndigheten förklarar de dåliga förtroendesiffrorna så här:
– Det är väl lätt att tro att det är vi som står bakom energipriserna, men så är det ju inte. De flesta i befolkningen vet inte riktigt vad vi gör för nånting, säger Ylva Norberg, kommunikationschef på Energimyndigheten, till Aktuell Hållbarhet.
Trafikverket hamnar på en delad 34:e plats. Lite högre anseende har Jordbruksverket och Transportstyrelsen, som dock hamnar strax under snittbetyg.
Kantar Sifo kommenterar resultatet med att de myndigheter som har högt förtroende har lättare att rekrytera medarbetare, får större möjlighet att själva sätta agendan och medborgarna följer i högre grad dessa myndigheters råd.
Undersökningen har genomförts i en webbaserad enkät under senvår/försommar med drygt 8 000 personer i åldersspannet 18-79 år.
1. Kustbevakningen
2. Valmyndigheten
3. SMHI
4. Läkemedelsverket
5. Livsmedelsverket
6. Säpo
7. SGU
8. Skatteverket
9. CSN / Folkhälsomyndigheten / Konsumentverket / Riksbanken / Kemikalieinspektionen
14. PRV /Riksantikvarieämbetet / Rättsmedicinalverket
17. Försvarsmakten / Sjöfartsverket
19. Lantmäteriet
20. Bolagsverket
21. Riksrevisionen / Naturvårdsverket
23. Kronofogden / Åklagarmyndigheten
25. UHR
26. Finansinspektionen / MSB
28. Polisen
29. Tullverket
30. Jordbruksverket
31. Transportstyrelsen / Sveriges domstolar
33. Ekobrottsmyndigheten
34. Statens fastighetsverk / Trafikverket
36. Diskrimineringsombudsmannen / Pensionsmyndigheten / IVO
39. Kriminalvården
40. SIDA
41. Socialstyrelsen
42. Skogsstyrelsen
43. Energimyndigheten
44. Tillväxtverket / Svenska kraftnät
46. Skolinspektionen
47. Skolverket
48. Försäkringskassan
49. Migrationsverket
50. Arbetsförmedlingen
Läs Kantar Sifos anseendeindex för svenska myndigheter