Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunrankning

Därför är Lund Sveriges bästa miljökommun

Publicerad: 29 Juni 2011, 07:30

Först Helsingborg, sedan Malmö och nu är det ytterligare en skånsk kommun som toppar Miljöaktuellts årliga ranking över de hållbaraste kommunerna.


Det skånska undret är ett faktum när det gäller kommunalt hållbarhetsarbete. Efter Helsingborg 2009 och Malmö 2010 är det i år Lund som toppar Miljöaktuellts rankninglista.
I sökandet efter svaret på varför Lund sticker ut på punkt efter punkt – i allt från trafikplanering och anläggning av våtmarker till hur man arbetar med rättvisemärkta produkter – återkommer hela tiden en förklaring, att man rent organisatoriskt under lång tid har skiljt på miljöstrategiska frågor och myndighetsutövning.

Miljöchefen Karin Loodberg och kommunalrådet Mats Helmfrid är stolta och glada över att Lund är Sveriges bästa miljökommun 2011.

Redan 1992 bildades ett miljöstrategiskt utskott, åtskilt från den ordinarie miljönämnden, i syfte att ge miljöfrågorna strategisk hög status i samtliga kommunala nämnder. På den verkställande sidan ligger förvaltningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet direkt under kommunstyrelsen.
Den är som spindeln i nätet när det gäller att samordna och driva de hållbarhetsfrågor som berör de kommunala förvaltningarna.
– Modellen, att skilja det strategiska arbetet från myndighetsutövningen, har helt klart varit en framgångsfaktor, säger Mats Helmfrid (M), kommunalråd som var ledamot i miljöutskottet från bildandet till 2006, då han blev kommunstyrelsens ordförande.

Lund har haft omväxlande röd och blå majoritet sedan mitten av 1980-talet, men det har hela tiden funnits stor enighet om att miljöfrågorna ska ligga högt på dagordningen. Det har spelat stor roll, menar Karin Loodberg, chef för avdelningen för miljöstrategi, folkhälsa och säkerhet.
– Politikerna har varit överens om de stora dragen i politiken, vilket har gjort att vi som arbetar med frågorna har kunnat fokusera och arbeta långsiktigt. Det i sin tur tror jag grundar sig i att vi har en hög medvetenhet om miljöfrågorna hos befolkningen och politikerna.

Vill du läsa mer om Lund och deras miljöarbete – eller om de andra kommunerna som fått bra placeringar i rankningen – skaffa senaste nummret av magasinet Miljöaktuellt här.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.