tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Därför bojkottar allt fler kommuner tidningsinsamlingen

Publicerad: 19 april 2011, 07:19

Missnöjet med industrins pappersinsamling sprider sig i Skåne och Blekinge. Nu bojkottar minst fem kommunala bolag insamlingen och försöker att ta hand om materialet själva, skriver nyhetssajten Farad. Ett brott mot producentansvaret, hävdar Pressretur och FTI.


Lunds renhållningsverk har slutat leverera returpapper till Pressretur – pappersindustrins insamlingsorganisation. Nu bojkottar minst fem kommunala avfallsbolag återvinningen av returpapper, rapporterar nyhetssajten Farad.

Kommunerna tycker att industrin betalar för dåligt för papperet. Renhållningsdirektören Erik Rånlund i Lund säger att kommuninnevånarna måste få bättre valuta för sitt sorteringsarbete

Tidigare har det skånska avfallsbolaget Nårab sagt upp avtalen med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). Även Nordvästra Skånes Renhållning AB satsar på att ta hand om både returpapper och förpackningar själva.

Pressretur och FTI menar att kommunerna bryter mot producentansvaret och kräver att verksamheten stoppas. Konkurrensen från kommunerna försämrar funktion och lönsamhet i deras rikstäckande system för insamling och återvinning.

Men företrädare för ett kommunalt bolag menar att FTI försöker att hindra deras arbete för att öka återvinningen genom system med fastighetsnära insamling.

– De hotade oss, sade att vi inte skulle lägga oss i och att vi inte skulle bygga upp det system vi ville ha, säger Göran Sternsén på Västblekinge miljö till nyhetssajten Farad.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev