Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Därför vill miljökommunen flytta bort de rödlistade arterna

Publicerad: 1 oktober 2012, 08:10

Står i vägen för logistikcenter


Eskilstuna utsågs till landets bästa miljökommun 2012. Samtidigt planerar man att bygga ett stort logistikcenter för motorväg. järnväg och flygplats – på en plats där den utrotningshotade kärlväxten ryl växer.

Rylen är ett 20-25 centimeter högt ris som bildar underjordiska löpare i den sandiga och kalkrika jorden. Växten har minskat kraftigt under 1900-talet, troligtvis på grund av moderna skogsbruksmetoder.

Eskilstuna kommun vill testa att flytta på växterna – gräva upp dem och plantera någon annanstans – för att kunna bygga sitt logistikenter, skriver Eskiltunakuriren.

Men den idén gillas inte av den lokala naturskyddsföreningen ”det är ju inte som att flytta en blomkruka” säger Olle Andersson från SNF och Floraväktarna till Eskilstunakuriren.

SNF funderar därför på att säga nej till planerna på att flytta växterna från platsen.

En familj som ville bygga ett hus på en annan plats med värdefulla växter fick nej av kommunen – men kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson ( s ) säger till Kuriren att det här fallet måste gå att lösa på något sätt.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News