Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

De är Sveriges bästa miljökommuner

Publicerad: 25 juni 2015, 03:00

Här är 2015 års kommunrankning och listan över Sveriges bästa miljökommuner.


Östersunds kommun (44,22 poäng) tar tiondeplatsen på rankningen 2015. Åtta placeringar upp från ifjol.📷
Sveriges bästa miljökommun 2015 är Örebro med 47,26 poäng.  Med god marginal hamnar Örebro kommun högst upp när poängen är summerade. Årets placering är den fjärde pallplatsen men första segern. Året har kännetecknats av gröna obligationer, fossilfri placeringspolicy och konsumtionsdebatt med högt tonläge. Sedan tidigare har kommunen hamnat på pallplats tre av sex gånger. Kommunen styrs av en koalition av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet, som fick förnyat förtroende vid höstens val. På nästa bild berättar kommunalrådet Lennart Bondesson om Örebros hemligheten bakom framgången.

📷
Örebro arbetar på bred front på miljöområdet. Ett kunskapscentrum för restaurering av våtmarker och höjd ambition i klimatprogrammet är några av Örebros pågående projekt. Ändå är det nog miljöarbetet på den finansiella sidan som imponerar mest. Visserligen hann Göteborg först, men strax efteråt lanserade Örebro sina gröna obligationer. Man är också duktiga på att använda upphandling som ett verktyg i miljöarbetet.   – Det finns många smutsiga placeringar på marknaden, men jag upplever att det var lätt att ställa krav och kunna påverka. Upphandling är ett kraftfullt verktyg som varje kommun måste använda. En placeringspolicy är inte så svår att formulera, det kan alla kommuner göra, säger kommunalrådet Lennart Bondeson (KD), med ansvar för näringsliv, miljö och mänskliga rättigheter.

📷
Andraplatsen kniper Lomma kommun med 46,38 poäng.  Lomma kommun, har med en förhållandevis liten yta och befolkningsmängd etablerat sig i toppen. På ett år har kommunen avancerat från femteplatsen till andraplats. Men vad är hemligheten bakom den lilla kommunens framgång då? På nästa bild svarar kommunalrådet på hur en liten kommun lyckas så bra.

📷
– Vi har länge prioriterat och lagt ner mycket jobb på miljöfrågorna så det känns extra bra med ett kvitto på det vi gör, säger kommunalrådet Anders Berngarn (M). Sen förra året har flera andra kommuner hört av sig för att lära och få tips. Kommunalrådet menar att hemligheten inte är så komplicerad: när politiker och tjänstemän har lika höga ambitioner så blir det med tiden bra resultat.   – Det är såklart jätteroligt! När arbetet blir synliggjort så betyder det mer, fast vi har redan gått vidare och ser över vad vi ska förbättra härnäst. Det finns alltid mer att göra, säger Helena Björn, en av kommunens två miljöstrateger.  Lomma kommun har kommit långt med sin balanseringsprincip. Varje ekosystemtjänst som drabbas av en exploatering måste kompenseras. Då gäller det att komma in tidigt i beslutsprocessen för att ta de bästa besluten.  Ett annat mål är att fördubbla arealen naturreservat på sex år. Efter de första åren ligger arbetet i fas med tidplanen. Arbetet med att kartlägga naturvärdena pågår för fullt.   – Miljöengagemanget som finns hos vår befolkning tror jag är unikt. De är pålästa och ställer krav, så därför behöver vi inte diskutera föreställningen om att miljön måste ställas mot skola och äldrevård, säger Anders Berngarn.

📷
Tredjeplatsen går till Göteborg som erhåller 45,94 poäng. Ifjol hade staden plats 7 och årets dessförinnan plats 4. I nästa bild berättar Derya Tumayer, ordförande i miljö- och klimatnämnden om kommunens planer för framtiden.

📷
Nya planer och program duggar tätt i Göteborg. Senast har Göteborg antagit en Giftfri miljö-plan som ska reglera kemikalierna och ett klimatstrategiskt program som även omfattar invånarnas utsläpp. För tillfället utformas ett naturvårdsstrategiskt program.   – Jag är särskilt stolt över vårt klimatstrategiska program. Det ska bli så pass enkelt för medborgarna att välja klimatsmart att koldioxidutsläppen ska minska med åttio procent från transporterna och tjugo procent för flyget till år 2030, jämfört med 2010, säger Derya Tumayer, ordförande i miljö- och klimatnämnden.   Den negativa klimatpåverkan från maten i kommunens serveringar ska minska med fyrtio procent under samma tid. Målet kommer att innebära mer vegetarisk mat och mindre kött- och mejeriprodukter.   – Ett mer långsiktigt arbete är att utbilda de nya generationerna till klimatsmarta medborgare. Barnen ska växa upp i en miljö som genomsyras av miljötänk, men för att lyckas med våra mål måste vi naturligtvis också utbilda deras föräldrar, säger Derya Tumayer.

📷
Västerås tar för andra året i rad fjärdeplatsen med 45,89 poäng.

📷
Femteplatsen på rankningen tar Karlstad i Värmland (45,74 poäng). Kommunen kliver upp efter att ha legat på platserna 12, 10 och 12 senaste åren 2014-2012.

📷
Sjätteplatsen går till Stockholms stad med 45,29 poäng. Huvudstaden har länge befunnit sig i toppen av listan.

📷
På sjunde plats finns Uppsala  (44,74 poäng) som gjort en fin resa från plats11 år 2014 och plats 32 år 2013.

📷
Ett stort språng upp till 8:e plats tar Kristinehamns kommun (44,70 poäng). Ifjol låg kommunen på plats 60.

📷
Upplands Väsby kommun kniper plats nummer nio (44,26 poäng). Kommunen har legat 10-i-topp sedan 2012.

📷

För sjunde året i rad presenterar Miljöaktuellt en rankning av Sveriges kommuner. 10-i-topp-kommunerna presenteras i bilderna ovan.

Här kan du reda på hur din kommun ligger till och vad den fått poäng på

Läs om hur Sveriges bästa miljökommun Örebro arbetar här

Ladda ner rapport om 2015 års kommunrankning

Läs om hur vi gjorde kommunrankingen

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.