Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Debatt: ”Därför är kommunerna bäst på att samla in avfallet”

Publicerad: 18 september 2014, 07:52

Kommunerna är den naturliga anordnaren av insamling av avfall från hushåll, även sådant som faller inom det lagreglerade producentansvaret. Det skriver Weine Wiqvist, VD för Avfall Sverige, kommunernas expertorganisation inom avfall och återvinning i en replik till ett inlägg från Kristina Jonäng och Fredrik Christensson båda (c).


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

"Kristina Jonäng och Fredrik Christensson sätter fingret på en mycket viktig fråga: bättre resurshushållning av textilier. Det är bra och vi välkomnar den förra regeringens initiativ att låta Naturvårdsverket närmare utreda hur det ska gå till. Vi noterar att regeringsuppdraget formuleras så att olika former för själva insamlingen ska studeras. Det är klokt.

Producentansvaret är i grunden bra. Producenterna ska ansvara för återvinningen av de förpackningar de sätter på marknaden. Insamlingen kan däremot skötas bättre och mer effektivt av kommunen. Erfarenhet och kunskap från andra länder visar nämligen att insamling av ”producenternas” avfall genom kommunernas kanaler är det i särklass mest bekväma och effektiva för medborgarna. Och är det bekvämt, så borgar det för högre återvinning.

När det gäller förpackningar är det allmänt omvittnat att den bästa systemlösningen finns i Belgien. Där ordnar kommunerna insamlingen inom ramen för producentansvaret och man gör det antingen i egen regi eller, vilket är det vanligaste, med hjälp av upphandlade privata utförare – precis som för allt annat hushållsavfall. Därefter lämnas insamlat avfall till producenterna som sköter själva återvinningen och kommunerna kompenseras ekonomiskt för sina insatser. Detta fungerar utmärkt och brukar av EU-kommissionen nämnas som framgångsexemplet. Återvinningen är högst i Europa och kostnaderna lägre totalt sett än i jämförbara länder.

Tyvärr skiljer det svenska systemet sig från detta. Den förra regeringen beslutade nyligen att fortsätta med den ”gamla” ordningen där producenterna också sköter insamlingen. Detta trots att regeringens egen Avfallsutredning kommit till slutsatsen att det vore bättre med ett kommunalt insamlingsansvar, i kombination med att producenterna precis som tidigare har ansvar för återvinningen. Det har aldrig varit tal om, som Jonäng/Christensson antyder, att kommunerna skulle ta sig an återvinningen och inte heller att det skulle finansieras på annat sätt än via producenterna. Att ”skattebetalarna skulle stå för notan” är således en missuppfattning.

Det är också en missuppfattning att ett kommunalt insamlingsansvar skulle hämma teknikutvecklingen. I själva verket är det precis tvärtom. Dagens tudelade ansvar omöjliggör tekniska innovationer som tar ett helhetsgrepp för insamling av allt avfall. Detta missgynnar svenska företag som kan erbjuda sådana finurliga lösningar i Norge, men inte i Sverige.

Det finns heller inget som stödjer påståendet att kommunernas ansvar skulle ”skrämma bort företagen och investerarna” som debattörerna antyder. Kommunernas insamling av matavfall och satsningar på produktion av biogas visar tvärtom att det tydliga samhällsansvaret möjliggör långsiktigt kloka satsningar utifrån ett helhetsperspektiv.

Avslutningsvis vill jag bara hänvisa till när dåvarande miljöminister Olof Johansson (c) införde producentansvar i Sverige och när avgående EU-kommissionär Janez Potocnik helt nyligen beskriver vägen mot ett resurseffektivt Europa och en cirkulär ekonomi. Båda trycker på samverkan mellan stat, kommun och näringsliv. Ingen kan ensamt ta alla steg som krävs för en reell omställning. Allas bästa sidor måste tas tillvara och kommunerna är den naturliga anordnaren av insamling av avfall från hushåll, även sådant som faller inom det lagreglerade producentansvaret"

Weine Wiqvist, VD Avfall Sverige

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.