Kommunrankning
Debatt: Här är kommunen där miljardärerna gör som de vill
Publicerad: 20 juni 2013, 09:12
Stenbeck, Zennström och Wallenberg. Miljardärerna har blivit det största hotet mot natur och friluftsområden i den frikostiga skärgårdskommunen, skriver Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna i ett öppet brev.
"Haninges orörda natur och allmänhetens rekreationsområden står under ett ständigt hot. Vi har i kommunfullmäktige, med skrivelser och i debatt med de ansvariga tagit strid mot denna utveckling, t ex försvarsmaktens försök att privatisera och tomtavstycka på Huvudskär – en av skärgårdens mest unika kulturhistoriska platser.
Men det största hotet mot orörd natur, kulturhistoria och frilufsliv är det politiska styret som agerar redskap åt de ofta pengastarka intressen som vill exploatera. Skandalerna har avlöst varandra under en längre tid.
1 Stenbeck-skandalen: Miljardären Christina Stenbeck köpte en gård på Björkö, men inte för att bo i utan för att riva. Istället ville hon bygga ett nytt hus på 500 kvadratmeter närmare vattnet. Haninge kommun gav strandskyddsdispens. Länsstyrelsen överklagade.
2 Wallenberg-skandalen: Medan vanliga Aspöbor fick avslag på att bygga en liten bastu, fick Marcus Wallenberg – vars familj indirekt kontrollerar en tredjedel av Sveriges BNP – klartecken att bygga hela 23 fritidshus på ön varav 15 på orörd strand. Det fanns en 60 år gammal byggplan. Men Länsstyrelsen såväl som Miljö- och hälsoskyddsförbundet sa nej. Kommunstyrelsen hade kunnat riva upp byggplanen men krökte istället rygg inför Wallenberg. Den lilla öns invånare kördes över.
3 Zennström-skandalen: IT-miljardären Niclas Zennström (tjänade miljarder på försäljningen av Skype) köpte Hyresgästföreningens konferensanläggning på Rosenön i Dalarö och fick av Haninge kommun strandskyddsdispens för att bygga ytterligare hus. Zennström satte därefter upp taggtrådsgrindar, skyltar om privat mark och kameraövervakning på bron ut till ön för att stoppa allmännhetens tillträde.
Detta tilltag kunde kanske inte nämnden räknat med men sättet de bedriver myndighetsutövning på inbjuder just sådana som Zennström. Haninge kommun har gjort sig känd under flera år som en plats där de rika kan bete sig som de behagar.
Det är dags att Länsstyrelsen dammar av det tidigare hotet att dra in kommuens dispensgivning och dessutom synar Stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP) och hans förehavanden. Dunder drev igenom strandskyddsdispens för en strandtomt på Ornö tidigare i år. Han körde över sin egen förvaltning och ignorerade både lagstiftning, kommunens egen vägledning för strandskyddsbedömning och Länsstyrelsens beslut.
De nya fastighetsägarna verkade ha en magisk spåkula där de redan innan visste att de skulle få dispens.
I en mailkonversation, mellan politikerna och en till beslutet kritisk Ornöbo, ställde jag tre frågor:
1. Varför i hela friden väljer någon att köpa en fastighet, en militär barack som är mindre värd än en sjöbod då den saknar hemfridszon och ligger dold i skogen, dessutom inom strandskyddsområde, när det tydligt framgår att bygglov krävs för att göra till bostad?
2. Visste köparen att nämndordföranden skulle gå emot förvaltningen och trots lagen försöka pröva frågan om både bygglov och strandskyddsdispens?
3. Vilken sorts kontakt/umgänge har köparen och nämndordföranden haft?
”Peter Olevik Dunder får gärna svara”, skrev jag i mailkonversationen. Men det gjorde han inte. Så jag ställer om frågorna även här. Och sen en följdfråga som jag vet att många haningebor undrar över: Vem representer du? Om frågan är svår går den att konkretisera: Aspöborna eller Wallenberg? De som vill bevara gamla fiskebodar eller de som vill slå upp lyxvillor på samma plats? Alla de haningebor vars tillträde till skog och mark begränsas eller de pengastarka intressen som drar staket ända ned till stranden?"
Mattias Bernhardsson
Gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge kommunfullmäktige
Erik Klefbom