onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Debatt: M och S – lyssna på era kommunpolitiker i gruvfrågan!

Publicerad: 21 augusti 2014, 09:23

Flera S- och M-märkta kommunpolitiker kräver lokal vetorätt mot prospektering i alunskiffer. Det är dags att partihögkvarteren centralt börjar lyssna på sina partikamrater i kommunerna, skriver Jonas Eriksson, vice ordförande i riksdagens näringsutskott och mineralpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Ämnen i artikeln:

Annie LööfLrfMiljöpartietModeraternaNaturskyddsföreningen

Merparten av de drygt 40 svenska kommuner, från Skåne till Västerbotten, som har stora delar alunskiffer i sin berggrund deltar i ett upprop som kräver inflytande över gruvprospekteringar. Tyvärr saknar många av de lokalpolitiker som engagerar sig stöd från sina partihögkvarter. Det är dags att M och S i Stockholm vänder örat ut mot landet och lyssnar – brytning av alunskiffer har allvarliga miljökonsekvenser, det har vi egna historiska erfarenheter av och det kan vi lära av miljökatastrofen i finska Talvivaaragruvan.

Skånske jordbrukaren Carl Piper har tagit initiativ till uppropet för ett kommunalt veto mot prospektering i alunskiffer, som hittills har undertecknats av kommunstyrelsens ordförande i 28 kommuner, från Skåne i söder till Jämtland i norr. Av dem är var tredje socialdemokrat och varannan moderat.

Det hedrar dessa politiker att de står upp för en giftfri miljö och bördiga jordar för våra barn och barnbarn. Men tyvärr brister stödet från deras partier på nationell nivå. LRF, Naturskyddsföreningen och ett antal kommuner anordnade ett seminarium under Almedalsveckan i början av juli. Där framgick att varken S eller M vill ge kommuner inflytande över tillståndsgivningen för prospektering.

S har inte satt ned foten. Ett antal tunga S-företrädare i riksdagen har motionerat till stöd för kommunuppropets krav på medinflytande, men det är ännu inte partiets politik. S har uttryckt att gasutvinning ur skiffer, så kallad fracking, bör avvisas vilket är ett steg i rätt riktning. Ett logiskt nästa steg är att även förbjuda gruvdrift i alunskiffrarna.

Moderaternas företrädare på seminariet, tillika partiets talesperson i mineralpolitiska frågor, uttryckte ingen förståelse för kommunernas krav. Han framförde tvärtom Moderaternas uppfattning att Sveriges miljölagstiftning garanterar att inget miljöfarligt sker inom våra gränser. Samma resonemang har förts av näringsministern och Centerledaren Annie Lööf. Hon menar också att de medel företagen fonderar för efterbehandling av gruvområden är tillräckliga, något som motsägs bland annat av en rapport från Länsstyrelsen i Västerbotten.

Kanadensiska Fraser Institute slår fast att internationella gruvnäringen ser svensk lagstiftning som den mest investeringsvänliga i världen. Därför vallfärdar företag till Sverige, för att med lätthet och till symboliska kostnader få undersökningstillstånd för stora områden, med målet att utvinna uran, metaller, olja och gas ur våra alunskiffrar.

I Sverige sker ingen sådan verksamhet i dag, men ett sjuttiotal undersökningstillstånd är för närvarande beviljade, från Skåne i söder till Västerbotten i norr.

Från Miljöpartiets sida vill vi, i likhet med LRF och Naturskyddsföreningen, förbjuda exploatering av alunskiffer. Vi vill att prövning enligt miljöbalken ska vara ett krav för att brytningstillstånd ska kunna beviljas.

Ett steg i rätt riktning vore att ge lokal vetorätt mot prospektering i alunskiffer. Centrala företrädare för M och S borde lyssna på sina partikamrater i kommunerna som ställer detta krav. Det är trots allt de som bor i närheten av en gruva som får leva med miljöeffekterna.

Jonas Eriksson, vice ordförande i riksdagens näringsutskott och mineralpolitisk talesperson för Miljöpartiet

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev