Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunrankning

En av tre kommuner drar ned på köttet

Publicerad: 8 Oktober 2014, 03:02

Var tredje kommun serverar mindre kött i sina serveringar. ”Jag tror att det ser ännu bättre ut i verkligheten”, säger Jonas Paulsson, talesperson för organisationen Köttfri måndag.


Ämnen i artikeln:

Jonas Paulsson

En vegetarisk dag i veckan eller ökad andel bönor och linser som proteinkälla är två olika sätt att minska köttkonsumtionen.

Organisationen Köttfri måndag tycker att enkätsiffrorna är glädjande, men misstänker att andelen vegetariskt i själva verket är högre:

– Enskilda skolor inför helvege­tariska dagar utan att det finnns ett politiskt fattat beslut i kommunen, därför tror jag att det ser ännu bättre ut i verkligheten, säger Jonas Paulsson, talesperson för Köttfri måndag.

Organisationen vill flytta fram positionerna och jobba för varannan vegetarisk.

– Var och en får röra sig framåt i sin egen takt. Vi måste få en bred nationell debatt om det här och ta gemensamma beslut, säger han.

Ludvika kommun har länge jobbat aktivt med maten ur ett miljö- och hälsoperspektiv. Fast de flesta eleverna vill helst äta kött. Vegetarisk mat har en töntstämpel, och framför allt vissa pojkar vill äta sig mätta på 25 köttbullar och slippa alla grönsaker.

– Ja, vi har lite högre ambitioner än vad som går att genomföra. Våra matgäster tycker att pannkaka och potatisbullar är finfin mat, men om vi säger att den är vegetarisk så är det plötsligt inte lika gott, säger Monika Ahrås, kostchef på Lud­vika kommun.

Nu försöker de bana väg för den vegetariska maten genom att sprida information. Det handlar om argument för bättre miljö, hälsa och djurs välbefinnande. Ett tag arrangerades tävlingar där den klass som slängde minst matrester skulle vinna pris, men det fick negativa konsekvenser när vissa elever inte vågade ta så mycket mat de behövde.

– Det gäller att jobba målmedvetet utan att forcera utvecklingen. Vi var tidigt ute med ekologiska varor och fick en del synpunkter. Idag betraktas vi i stället som trendiga, säger Monika Ahrås.

Missa inte konferensen Hållbar kommun den 15 oktober.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Jonas Paulsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.