Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunrankning

Fler kommuner ställer miljökrav i upphandlingar

Publicerad: 8 Oktober 2014, 02:22

Fler kommuner än i fjol ställer krav på både miljö och sociala förhållanden i sina upphandlingar. Uppföljningen är kommunernas svaga sida, även om den också verkar förbättras. ”Upphandling diskuteras på ett helt annat sätt nu”, säger Peter Nohrstedt på Miljöstyrningsrådet.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltMiljöstyrningsrådet

På ett år har 31 nya kommuner börjat ställa krav i sina upphandlingar eller börjat följa upp efterlevnaden.

– Det är naturligt. Upphandling diskuteras på ett helt annat sätt nu i den allmänna debatten. När till exempel upphandlad vård inte riktigt har fungerat får vi en allmänt höjd medvetenhet, säger Peter Nohrstedt, vice vd för Miljöstyrningsrådet.

Nu är det nästan fyra av tio kommuner som ställer sociala och etiska krav i sina upphandlingar.

– Intresset för de etiska frågorna har ökat. Miljöfrågor kan vara ganska tekniska och svåra att ta till sig, medan dåliga arbetsvillkor och barnarbetare går direkt in i hjärtat på oss människor, säger Peter Nohrstedt.

I Miljöaktuellts rankning räcker det inte att bara ställa miljökrav, vilket många kommuner gör, utan de ska också följas upp. Sedan 2013 är det ytterligare 20 kommuner som svarar ja, vilket förmodligen beror på att uppföljningen blivit bättre.

– Utebliven uppföljning under avtalstiden beror ofta på otillräckliga resurser. Men frågan är hur mycket kommunerna förlorar på att inte följa upp sina avtal. Har kommunerna råd att inte följa upp? Här måste stöd och verktyg tas fram för att underlätta deras arbete, säger Peter Nohrstedt.

Redan idag samarbetar landstingen för att följa upp sociala krav i upphandlingar. Ett liknande kommungemensamt uppföljningsverktyg för miljökrav kan vara ett alternativ, anser han.

– Industrin har länge varit duktiga på att samverka med gemensamma leverantörsuppföljningar så där finns mycket att lära, säger Peter Nohrstedt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.