Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag07.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunrankning

Föräldrarna: Kommunen är ansvarig för vår sons död

Publicerad: 31 Augusti 2011, 07:06

Föräldrarna till den 17-årige pojke som smittats av parasiten Cryptosporidium från det kommunala dricksvattnet och sedan avled kräver nu att Skellefteå kommun tar på sig ansvaret för olyckan.


TT berättar att Skellefteå kommun nu krävs på ansvar frö att en tonårspojke, som smittats av parasiten Cryptosporidium, avled. I en skrivelse till kommunen kräver föräldrarna ett ansvarserkännande från kommunen. Föräldrarna kräver också en symbolisk ersättning.

Det svenska dricksvattnet – hur bra kvalitet har det?

Pojken dog efter att ha druckit det förorenade kommunala dricksvattnet, allmänt försvagad och drabbad av lunginflammation. Pojken, som hade ett medfött hjärtfel, bar på parasiten då han anlände till sjukhuset.

Kommunchefen Kristina Sundin-Jonsson säger till Sveriges Radio Västerbotten att hon träffat föräldrarna och att kommunen ska utreda vad som hänt. I Skellefteå har tusentals invånare drabbats av magsjuka sedan april och kommunen uppmanar att koka dricksvattnet som innehåller parasiten Cryptosporidium hominis.

Utbrottet av Cryptosporidium är det andra på kort tid i Sverige och enligt Livsmedelsverkets nationella dricksvattensamordnare Erika Lind har många kommuner, som alla själva sköter sin vattenförsörjning, problem med vattenkvaliteten.
– Det sin hänt i Östersund är att att dricksvattnet påverkats av avloppet, och samma sak har hänt i Östersund. I Östersund och Skellefteå har det inte funnits rening som kan hantera parasiten. Det här kan absolut hända igen på flera platser i Sverige då det idag fortfarande finns ett stort antal reningsverk som inte har rening mot parasiter, säger hon till Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.