Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Golfklubb skövlade kommunens träd – slapp miljöböter i miljonklassen

Publicerad: 9 december 2010, 12:47

Lidingö kommun godkände att golfklubben tog ned 10 träd för att göra plats för en längre golfbana. De tog ned 139. Nu slipper klubben betala miljöböter i miljonklassen.


Ekholmsnäs golf arrenderar mark av Lidingö kommun nära startplatsen för Lidingöloppet. Det har man gjort sedan 2003 då entreprenören Johan Mihkelson Ringqvist tog över skidbacken i samma område på villkor att kommunen lät honom bygga en golfbana. Efter det lade han ned slalombacken och behöll golfbanan.

I augusti i fjol ville entreprenören förlänga en av de nio golfbanorna och hörde sig för hos kommunen om han fick ta ned några träd. Exploateringschef Bengt Rehn godkände detta och gjorde en notering på en fastighetskarta. Den omfattade tio träd. Därefter anlitar golfklubben ett arbetslag som tog ned – inte tio – utan 139 träd.

Hälften av träden avverkades i en våtmark med höga naturvärden – med alar, ekar och några riktigt gamla tallar. Den andra hälften avverkades uppe på en höjd dominerad av ek och tall. Allt som allt cirka 3 000 kvadratmeter skog på den uthyrda kommunala marken.

Förvåningen var stor på kommunens tekniska kontor. Enligt arrendeavtalet var det deras uppgift att sköta skogen och om det blev aktuellt ta ned träd. Den numera pensionerade förvaltningschefen Arne Noaksson berättar att tekniska kontoret blev ”bortkopplad” från ärendet och att stadsledningskontoret tog över ärendet och kontakterna utåt.

Lidingö kommun tillsätter i det läget två utredningar för att värdera skadorna som uppstått. Tekniska kontoret tar hjälp av landskapsarkitekten Klaus Stritzke som uppskattar skadeståndet till fem miljoner kronor. Bengt Rehn på stadsledningskontoret anlitar skogsmästaren Ulf Weitze som uppskattar beloppet till 145 000 kronor.

Stritzkes metod går att jämföra med den ekonomiska värderingen av de tio tallar som avverkades i november för att en villaägare i Bromma skulle få bättre sjöutsikt. Stockholm stad gjorde i det fallet en polisanmälan och anlitade samtidigt en arborist som uppskattade värdet av de tio fällda tallarna till – drygt 2 miljoner kronor.

Det viktigaste i Ulf Weitzes metod är objekt som häckar, staket, fruktträd och insynsskydd som får fullt genomslag på marknadsvärdet. Andra objekt bedöms som mindre värdefulla eller oväsentliga. Han värderar de fällda träden på Lidingö utifrån vad det kostar att återplantera dem – en ek värderas till 3220 kronor och en tall till 515 kronor. Konsulten tror dock att man kan räkna med mängdrabatt.

I februari 2010 står alltså Lidingö kommun med två expertutredningar som pekar i helt olika riktning. En värderar skadorna efter trädens ekologiska funktion och landskapsvärden – en mycket dyr historia för golfklubben – och en annan som värderar skadorna efter marknadsvärdet på kommunens fastighet – med ett överkomligt pris.

I det läget anlitar
kommunen en advokat för att undersöka rättspraxis och ge fortsatt vägledning. Advokatfirman Andermyr ger exploateringschefen Bengt Rehn stöd för att tillämpa Ulf Weitzes värderingsmetod i fallet Lidingö. Resultatet visar enligt honom att den fastighetsekonomiska värderingen är den rätta och lämplig att gå vidare med utifrån rättsläget.

Lidingö kommun riktar därför ett anspråk mot golfklubbens försäkringsbolag med krav på ekonomisk ersättning. Beloppet är 145 000 kronor plus utredningskostnaderna på 34 000 kronor – totalt 179 000 kronor. När Försäkringsbolaget meddelar att någon skadeståndsskyldighet inte finns vänder man sig direkt till klubbens vd Johan Mikhelsson Ringqvist och hotar med att gå vidare i den rättsliga processen.

Då betalar till slut golfklubben.

Virket från de fällda träden får golfklubben behålla. Det ingår i värderingen av skadeståndet.

Enligt exploateringschefen Bengt Rehn har man inte funderat på att säga upp avtalet med golfklubben efter det inträffade.

– Nej vi har fått ersättning för den skada som vi lidit, säger Bengt Ehn.

– Vi är nöjda med hanteringen av ärendet även om vi inte är nöjda med att fler träd fällts än de givit tillstånd till. Men vi har utrett det här ärendet enligt konstens alla regler.

Miljöaktuellt har kontaktat tjänstemän på tekniska kontoret för att höra deras syn på saken men de har valt att inte kommentera ärendet. Enligt Helena Klangemo på den lokala Naturskyddsföreningen har personalen förbjudits att polisanmäla ärendet.

– Det är oerhört politiskt känsligt. Tjänstemännen på tekniska kontoret får inte uttala sig och de har inte fått göra någon polisanmälan av saken som de hade velat göra, säger Helena Klangemo.

Enligt nyhetstjänsten
Realtid som skrev flera artiklar om incidenten i januari har kommunalrådet Paul Lindquist (m) hjälpt klubben med tilläggsanslag, investeringsbidrag och dispens från strandskyddet. Själv säger Lindquist att han inte haft något nära samarbete med klubben och förnekar att golfare haft någon särställning i det politiska arbetet.

Oppositionsborgarrådet
Mårten Dahlberg (s) var vid det tillfället mycket kritisk mot kommunens agerande och menade att Ekholmsnäs Golf fått en gräddfil redan från början. Han krävde att företaget skulle betala för skadorna och att kommunen skulle polisanmäla händelsen, rapporterar Realtid.se.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.