måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Göteborgs kommunalråd tar ställning mot räkfiske

Publicerad: 13 februari 2014, 06:00

Striden om västkusträkorna rasar vidare. Nu ger sig Göteborgs kommunalråd Kia Andreasson (MP) in i debatten och kritiserar de som hävdar att man kan äta räkorna utan dåligt samvete.

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonGreenpeaceVärldsnaturfondenWWFRödlistning

I ett pressmeddelande kritiserar Göteborgs kommunalråd, Kia Andreassson (MP) landsbygdsminister Eskil Erlandssons uttalande om att han kommer att fortsätta äta rödlistade räkor. Hon riktar också kritik mot landshövdingen Lars Bäckström som sagt att folk kan fortsätta äta räkor från Västkusten utan dåligt samvete.

Världsnaturfonden, Greenpeace och Internationella havsforskningsrådet (ICES) hör till dem som fördömt de metoder som svenska räkfiskare använder sig av. Trots att det varit förbjudet sedan 2009 slänger fiskarna tillbaka stora mängder småräkor i havet eftersom dessa är mindre lönsamma. Bara under 2012
uppskattar ICES att svenskarna kastade tillbaka 500 ton räkor. Kommunalrådet Kia Andreasson menar att dumpningen av småräkor måste upphöra omgående.

– Kontrollerna av redskap måste skärpas snarast så att småräkorna inte fiskas upp och dumpas, skriver Kia Andreasson i sitt pressmeddelande.

På Västkusten har rödlistningen av räkorna lett till en livlig debatt. Bland de motståndare som anser att man kan fortsätta äta räkor finns företrädare för fiskeribranschen men och vissa politiker och miljödebattören Stefan Edman. Men en undersökning som Göteborgs-Posten gjort visar att 16 av 20 tillfrågade restauranger i Göteborg säger nej till att servera räkor från Västkusten.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev