Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Här är Sveriges bästa miljökommun

Publicerad: 25 juni 2014, 03:00

Malmös facit i Miljöaktuellts kommunrankning de senaste åren imponerar: trea två gånger och nu vinnare för tredje gången.

Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuellt

Förra året tillträdde Katrin Stjernfeldt Jammeh som kommunstyrelsens ordförande. Det första hon fick göra var att ta emot pris i Almedalen för miljöbästa kommun tillsammans med Upplands Väsby. Nu står Malmö åter­igen överst på prispallen.
– Det känns jättebra. Framför allt att alla människor som arbetar hårt i vår organisation och i staden får ett kvitto på sitt arbete. Vi kommuner driver mycket av miljöarbetet, men behöver en nationell politik som ställer högre krav. Vi skulle kunna gå ännu fortare fram, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Foto: Wikimedia Commons

I år är det Kerstin Åkerwalls tur att ta emot Miljöaktuellts gratulationer. Hon är ny  miljödirektör från och med juni, med bakgrund som expert på Boverket och planchef i Malmö stad.
– Det viktigaste är att lämna planeten vidare i gott skick till nästa generation. Hittills har vi använt alldeles för mycket resurser i förhållande till vad som återskapas. Miljöfrågorna är en naturlig del av stadsutvecklingen, vilket är det mest spännande som finns. Därför var det lätt att tacka ja när kommunen ringde, säger Kerstin Åkerwall.

Malmö stad växer så det knakar. Till 2030 beräknas invånarantalet ha ökat med 100 000 personer. Stadsbyggnadsfrågan är fortsatt viktig och tanken är att förtäta inåt, innanför ringleden. Den bördiga åkermarken utanför staden ska bevaras, men också de gröna rekreationsområdena innanför leden.
– Ett bra boende ställer krav på miljö och service. Bra luft, låga bullernivåer, utbyggd kollektivtrafik. Vi vill bygga en tät och grön stad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Bägge två anser att hemligheten bakom Malmös framgång är ett brett och uthålligt arbete, samt att alla hjälper till. Kommunen, invånarna och företagen. I den nationella debatten verkar det snarast som om svenska företag inte vill ha några högre krav på miljön.
– Jag känner inte alls igen mig. Här finns en stark vilja från företagen att tillsammans med oss driva miljöarbetet framåt och öka kraven. Det känns väldigt roligt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

När Miljöaktuellt frågar om råd till kommuner som hamnat längre ner i rankningen tipsar kommunalrådet om ekosystemtjänster, något som även de minsta kan arbeta med utan större kostnader.
– Att jobba aktivt med ekosystemtjänster är inte kvantfysik, det är bara att göra. Det finns massor av inspiration att hämta från andra kommuner, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Trots förstaplatsen ser Kerstin Åkerwall nyktert på tillvaron:
– Det finns mycket att göra. Till exempel ska vår organisation vara klimatneutral med avseende på koldioxid till 2020. Det är tufft att leva upp till de målen, säger hon.

Här hittar du hela kommunrankingen.

Vill du läsa allt om Sveriges bästa kommuner. Ladda ner alla artiklar som PDF. 

Missa inte konferensen Hållbar kommun 2014.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev