Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kommunrankning

Här koras Sveriges miljöbästa kommuner

Publicerad: 28 Juni 2009, 19:34

Helsingborg, Stockholm, Sundsvall och Malmö tog i söndags kväll mot priset för Sveriges miljöbästa kommuner. Läs miljöcheferna avslöja hemligheten bakom framgångarna och dela med sig av goda råd.


Ämnen i artikeln:

Stockholm Stad

Helsingborg, Stockholm, Malmö och Sundsvall blev topptrion när Miljöaktuellt rankade Sveriges kommuner.

Vi frågade miljödirektörerna om hemligheten bakom framgångarna och bad dem ge råd till kommuner som inte är lika framgångsrika.

Vinnarkommunen Helsingborg var en av de första svenska kommunerna att införa ett miljöledningssystem. Alla miljöåtgärder införs systematiskt i kommunen genom detta system.

– Vi som tjänstemän måste tydligt återkoppla till politikerna och invånarna till exempel genom att publicera aktuella uppdrag på webben. Det är viktigt att visa att miljöåtgärderna ger vinster, sa Ulla Ingers, miljöchef i vinnarkommunen Helsingborg.

Stockholms framgångar har enligt miljöchefen Gunnar Söderholm legat i systemtänkande. Uppvärmning och transporter är några av de viktigaste områdena inom miljöarbetet.
– Att bygga ut fjärrvärmenätet är ett av de bästa stegen mot att bli fossilfria, sa Gunnar Söderholm.

Sundsvalls biträdande miljöchef Lena Ericsson gav det följande rådet till kommuner som inte kommit lika långt i sitt miljöarbete:
– Man kan göra miljö till en utvecklingsfråga i kommunen och få med fler än de redan miljöfrälsta till exempel genom att fokusera på cleantech, sa Lena Ericsson.

Malmö var den enda kommunen med en hel stab på plats för att ta emot sitt diplom.

– Om man inte har politikerna med sig i miljöfrågorna är det tufft, men man får jobba på ändå. Man behöver inte krångla till det, det går att göra mycket även när man inte har pengar. En gång i tiden när jag jobbade för en liten kommun hade jag två ALU-arbetare och 10 000kr i budget och oj vad vi röjde runt, sa Malmös miljöchef Katarina Pelin.

Hanna S Backman

Ämnen i artikeln:

Stockholm Stad

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.