Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Hemligheten bakom Sveriges miljöbästa kommuner

Publicerad: 26 augusti 2019, 09:52

2019 har Aktuell Hållbarhet för första gången gjort en sammanhållen rapport över hur det går för Sveriges 290 kommuner på miljöområdet. I rapporten analyseras 25 frågor, där klimat, kemikalier, cirkulär ekonomi och upphandling är några områden.


I över tio års tid har Aktuell Hållbarhet rankat och granskat kommunernas miljö- och hållbarhetsarbete. Med ansvar för bland annat samhälls- och stadsplanering, upphandling, grundskola och tillsyn över det lokala näringslivet, äger kommunerna en nyckelroll i omställningen mot en hållbar utveckling.

Rapporten beskriver lägesbilden i svenska kommuner och analysen baserar sig på en självskattning från kommunerna, som vägts samman med statistik från flera olika myndigheter. Läs mer om arbetet här. 

I rapporten analyseras 25 frågor. Hur arbetar kommunerna exempelvis koldioxidbudgetar och har de en formulerad strategi för sitt arbete med agenda 2030?  Här samlas också all journalistik som gjorts kring resultatet. Via rapporten kan du också ta del av hela det underlag som analyserna bygger på.

Vad är då signifikant för de kommuner som lyckats och på bred front visar ambition och aktivitet på miljöområdet?
Politisk enighet är en gemensam nämnare, där långsiktiga mål och prioriteringar står sig över flera mandatperioder. Bra samarbeten mellan politiker och tjänstemän är ytterligare en framgångsfaktor. Dessutom behövs förstås eldsjälar. Vad gäller partipolitik kan vi konstatera att färgen på styrena hos de miljöbästa kommunerna varierar.
Mer om resultaten kan du läsa i rapporten som nu finns tillgänglig för nedladdning.

Ladda ner rapporten här. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.