Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Nacka anklagas för att ha ljugit om miljö- och hållbarhetsarbetet

Publicerad: 8 november 2019, 10:09

Per Enarsson, miljöchef i Nacka tillbakavisar kritiken mot Nackas enkätsvar.

Foto: Ryno Quantz

Oppositionspolitiker och en tidigare anställd anklagar Nacka kommun för att ha ljugit om sitt miljö- och klimatarbete för att komma i topp i rankningen Sveriges Miljöbästa kommun. Det skriver Expressen i dag.


När Aktuell Hållbarhet i våras presenterade resultatet för årets miljörankning av Sveriges kommuner blev Nacka etta i kategorin ”Storstäder och storstadsnära kommuner”. Men enligt Sabina Nilsson, tidigare hållbarhetsstrateg på Nacka kommun, har stadsdirektören tidigare år ändrat korrekta svar. Hon valde att säga upp sig efter att ha tvingats ange felaktiga svar.
“Man försöker framstå som bättre på miljö och klimat än man egentligen är”, säger hon till Expressen.

Det lokala oppositionspartiet Nackalistan har granskat kommunernas enkätsvar och anser att flera av dem är felaktiga.
“Vissa svar stämmer inte alls överens med verkligheten – man har skarvat och höftat och i flera fall ljugit”, hävdar oppositionsrådet Mikael Carlsson.

Nackas miljöchef Per Enarsson tillbakavisar kritiken. Han har arbetat i Nacka sedan september i fjol och var den som svarade på enkäten tillsammans med medarbetare i kommunen med lång erfarenhet av miljöarbetet.
– De svar vi lämnat är 100 procent sanna, det är jag helt trygg med. Aktuell Hållbarhet är välkomna hit att i detalj granska våra svar och vårt miljö- och hållbarhetsarbete, säger Per Enarsson till Aktuell Hållbarhet.

Läs artikeln om anklagelserna mot Nacka kommun

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.