Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Så gjorde vi kommunrankningen 2020

Publicerad: 14 maj 2020, 06:00

Årets upplaga av Sveriges Miljöbästa Kommun är en kraftigt uppdaterad version av rankningen med ett antal nya parametrar och kriterier.


Rankningen består i år av tre delar, en enkätdel, en genomgång av extern data samt en ny del kopplad till klimatdata.

I den första delen har kommunerna svarat på 21 frågor om sitt miljöarbete. Frågorna rör alltifrån om kommunen har egen produktion av förnybar el, till om man systematiskt ställer hållbarhetskrav på sina placeringar. 

Aktuell Hållbarhet har valt att ställa frågor inom områden där det inte finns någon känd statistik att luta sig emot. Nytt för i år är att det också finns en kravformulering kopplad till varje fråga, med syfte att förtydliga vad som faktiskt efterfrågas. Eftersom en enkätundersökning alltid lämnar öppningar för tolkningsutrymme har vi gett denna del mindre betydelse i den totala viktningen av resultatet än tidigare. Totalt står frågorna för 40 procent av möjliga antal poäng. 

Del två består av extern data inhämtad från 11 olika källor. Tre av dem är nya. Statistiken kommer från Svenskt Vatten, Kolada RKA, Ekomatcentrum, Håll Sverige rent, Miljöfordon Sverige, SKL Företagsklimat, SCB, Avfall Sverige, Boverket och länsstyrelsens miljömålsenkät, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket. Statistiken rör alltifrån hur stor andel skyddad natur kommunerna har, till insamling av hushållsavfall och andel ekologiska livsmedel. Denna del står för 40 procent av möjliga antal poäng.

I den tredje delen har Aktuell Hållbarhet fått hjälp av Klimatsekretariatet, som tagit fram en modell för att mäta kommunernas utsläppsnivåer, samt förändringstakt av växthusgaser och koldioxid. Modellen utgår ifrån fyra nyckeltal kopplad till klimatdata och bygger på klimatstatistik från Naturvårdsverket och SCB. Mätvärdena har tagits fram i nära samarbete med experter och forskare. Här kan du se modellen och hur din kommun presterar. Denna del står för 20 procent av möjliga antal poäng.

Enkätdelen ger 21 möjliga poäng, den externa datan 21 poäng och klimatdatan 10 poäng, totalt 52 poäng. Svarsfrekvensen i är 86,6 (82 procent 2019). De kommuner som inte svarat på rankningen har gått miste om 21 poäng och är sannolikt de som placerar sig i rankningens bottenskikt.

Under arbetet med årets frågor har vi inhämtat synpunkter och information från tjänstemän och experter från Naturskyddsföreningen, Naturvårdsverket, Boverket, Håll Sverige Rent, WWF, Sveriges vindkraftskooperativ, BioFuel Region, Sveriges forum för hållbara investeringar, Agenda 2030-delegationen, Nationell samordnare Agenda 2030, Energikontor norr, Trelleborgs kommun, Luleå kommun, Härnösands kommun, Nynäshamns kommun, Eskilstuna kommun, Herrljunga kommun, Piteå kommun, Falkenbergs kommun, Uppsala kommun och Dalslands kommuner samt forskare vid Göteborgs universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet, Handelshögskolan och Högskolan i Halmstad.

 

 

 

E

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News