onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Så här gjordes Kommunrankningen 2016

Publicerad: 29 juni 2016, 03:00

Genom en egen enkät och uppgifter från bland annat Vattenmyndigheterna, Boverket, SKL och Ekomatcentrum har Aktuell Hållbarhet granskat 290 kommuners miljöarbete.


Under arbetet med årets frågor har vi inhämtat synpunkter från tjänstemän hos SKL, Hållbar utveckling Väst, Lidköping kommun, Uppsala kommun, Växjö kommun, Borås kommun och forskare vid Lunds universitet.

- Aktuell hållbarhets enkät består av 19 frågor­ och en följdfråga. Svarsalternativen varierar mellan ja, delvis och nej. Maxpoäng på enkät­delen är 18 poäng.
- Vattenmyndigheterna har sammanställt kommunernas åtgärdsrapportering för att uppnå god vattenstatus på alla Sveriges ­vatten. Vi har valt ut tre frågor och tre följd­frågor som kan ge tre poäng.
- Boverkets och Länsstyrelsens miljömålsenkät går ut till alla kommuner för att följa upp arbetet med att nå miljökvalitetsmålen. Vi har valt ut fem frågor som kan ge fem poäng.
- SKL:s Insikt återger företags bedömning av kommunernas myndighetsutövning som ­berör miljö- och hälsoskydd. Den kommun som har högst kundnöjdhet får tre poäng och därefter viktas poäng utefter kundnöjdhet.
- Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och är en del av en internationell certifiering för ­pedagogiska verksamheter som arbetar med hållbar utveckling. Den kommun med högst andel certiferade verksamheter får två poäng och därefter viktas poäng utefter sjunkande andel.
- Ekomatcentrums undersökning av andel ekologisk mat i kommunerna ger två poäng till den kommun med högst andel ekomat och därefter viktas poäng utefter sjunkande andel.
- Kolada-värden för andelen förnybar energi och restvärme i byggnader, andel förnybara drivmedel till kommunens bilar och lastbilar, medborgarnas nöjdhet med miljöarbete samt gång- och cykelvägar. Kommun med högst värde får en poäng, därefter viktas poäng ­utefter sjunkande andel.
- Maxpoäng för hela rankningen är 37 poäng.

Ta del av hela resultatet från Aktuell Hållbarhets Kommunrankning 2016

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev