söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankning

Sveriges bästa kommun sämst på miljö

Publicerad: 15 juni 2009, 07:56

I förra veckan släpptes en rankning över Sveriges bästa kommuner att leva i. Vinnarkommunen visar sig vara en miljövärsting som hamnar på svarta listan i Miljöaktuellts kommande kommunrankning.


I nästa nummer av Miljöaktuellt rankas Sveriges alla kommuner ur miljösynpunkt.

Nu visar det sig att Danderyd – som alldeles nyss kom etta Fokus lista över de svenska kommuner som är bäst att bo i – är en av "värstingarna" i Miljöaktuellts undersökning.

Danderyd finns med bland de 14 kommunerna på botten av listan som varken deltar i miljönätverk eller bistår med information till undersökningar.

Miljöaktuellt ringde upp Gregor Backman.
 – Jag är inte representant för Danderyd, utan chef för Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd som är den gemensamma tillsynsmyndigheten för Danderyd , Täby och Vaxholm, säger Gregor Hackman.

– Danderyd har integrerat
miljöarbetet i det ordinarie arbetet. Anledningen till att kommunen inte fyller i enkäter är kanske att det inte finns någon miljösamordnare. Kommunen har inte så många som jobbar med miljöfrågor, men det betyder inte att kommunen inte skulle jobba för miljön, säger Gregor Hackman.

Däremot sköts det övriga miljöarbetet av respektive kommun. Både Täby och Vaxholm har fått poäng i undersökningen, men inte Danderyd.

Kommunen är inte med i något av miljönätverken på listan. Detta kan enligt Gregor Hackman bero på att man generellt sett är sparsam med att gå med i nätverk.

– Danderyd är inte med i andra nätverk heller, inte ens i Stockholm Business Alliance. Det är troligen ett val de gör att inte vara aktiva i nätverk, säger Gregor Hackman.

Miljöaktuellts rankning av de svenska kommunerna kommer att presenteras i utgåva nummer sex som lanseras den 28 juni.
 
Läs hur rankingen går till


Här kan du teckna en prenumeration

Hanna S Backman

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev